I december kom förslaget om att köket vid Piteå sjukhus skulle läggas ner. Mat skulle istället levereras från Sunderby sjukhus till Piteå och till rättspsykiatrin i Öjebyn ett par gånger i veckan.
Främsta orsaken är att Region Norrbotten blöder och att verksamheter ska genomlysas för att minska utgifterna. Kosten i länet är en av frågorna och då är sjukhusköket i Piteå i fokus.
– Väljer man att lägga ner köket i Piteå sparas stora pengar, sade Anders Broström, servicechef vid Region Norrbotten då.
Protesterna lät inte vänta på sig. Bland annat drogs en namninsamling igång i ett försök att stoppa den befarade nedläggningen.
Anders Broström har fått mycket reaktioner och frågor på det paradoxala i att mat från Öjebyns storkök färdas efter vägen till Luleå och mat från Luleå ska åka till Piteå.
Han trodde att beslut skulle tas i början av 2020, men ett halvår senare är ingenting klart.
Sari Ekblom, tillförordnad divisionschef Service, uttrycker en önskan om att snart landa i något slags beslut.
– Pandemin kom och mycket av vår ordinarie verksamhet har legat vilande. Först nu har vi kunnat börja titta litegrann på saker vi påbörjat. Nu kan vi kanske lyfta blicken litegrann och titta framåt men vi får nog vänta till efter semestrarna, säger hon.
Det har gått ett halvår och en del som jobbar i köket mår dåligt av ovissheten.
– Jag har full förståelse för oron men förutsätter att Anders Broström för en dialog med medarbetarna, säger Sari Ekblom.