Paltkalas med utländska gäster intog Byxtorget

Många besökte under tisdagseftermiddagen byxtorget för att för första gången i livet äta palt. De flesta nybörjarna kom från England och var passagerare från kryssaren ms Black Watch som tidigare under dagen lagt till vid Haraholmen. Och vad tyckte de då? De flestade enades om ett utlåtande.- Annorlunda, men gott.

Peter Strandberg, Ellie Booth, Björn Morin, Marita Larsson, Hannah Booth och Nicola Ryder hade hittat till Byxtorget för att äta palt.  Nicola, Hannah och Ellie var på besök från engelska Manchester.

Peter Strandberg, Ellie Booth, Björn Morin, Marita Larsson, Hannah Booth och Nicola Ryder hade hittat till Byxtorget för att äta palt. Nicola, Hannah och Ellie var på besök från engelska Manchester.

Foto: Sofia Wellborg

Piteå2008-07-16 06:00
Några minuter innan utsatt tid ringlade köerna till paltborden på Byxtorget sig långa. Det var många som ville fylla magen med Piteås nationalrätt, nu när det äntligen var dags för årets paltkalas. På behörigt avstånd från palthetsen står engelsmannen Bob Coultier och tittar på med stora ögon.
- Är de så hungriga? När fick de mat senast? frågar han sig skrattande.
Har aldrig ätit palt
Coultier är en av de 800 som på morgonen anlänt till Haraholmen med ms Black Watch. Han har aldrig tidigare ätit palt men gjorde tydligt att han var mycket nyfiken på hur det ska smaka. Han var vid gott mod när han satte gaffeln i palten.
- I England har vi något som kallas "dumlings", det är nog något likande. Men vi äter det i soppa, inte alls med smör och sylt som ni gör här. Men det smakade ju bra. Lite ovant, men gott.
Under eftermiddagen serverades 3 000 paltar och Köpmannaföreningens ordförande Kethy Lindehag och Lars Wikström från Lions var två av de som hjälpte till med uppläggningen.
- Vi är väl ett 30-tal personer från olika organisationer som hjälper till i dag skulle jag tro, säger Wikström.
Provsmakning
David och Alison Goodoll hade också sökt sig från ms Black Watch för att provsmaka palten.
- Vi hade aldrig hört talas om palt förr, men det var flera som pratade om det på båten så vi bestämde oss för att gå hit och prova, säger David Goodoll och tar en tugga.
- Gott, utbrister han trots att ansiktsutrycket säger något helt annat. Hustrun Alison däremot verkar uppriktigt nöjd.
- Det smakade jättebra, säger hon och tar en stor tugga till.
För paltälskande PDOL-
besökare kan PT också informera om att det under årets festival kommer att serveras palt. Visserligen blir den inte gratis som under gårdagens kalas, men smaka bra kan det ju göra ändå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om