Evon Lindberg, 70, skrittade med sin häst i Bentaedet utanför Rosvik i lördags när en kopparbrun padda helt plötsligt hoppade över travbanan.
– Jag höll på att vrida huvudet av mig när jag passerade, säger han.
Han klev av sulkyn för att ta en bild på paddan som gav ett mycket sömning intryck på snön.
– Hon ska vara i dvala någonstans den här tiden på året. Det är helt otroligt. Det måste vara vädret som har lurat i gång grodan.
”Vågade chansa”
Paddan söker sig till frostfritt djup under vintern. Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, har den nyvakna paddan troligtvis valt en sovplats som blivit för varm eller för blöt i tövädret.
– Paddan har nog insett att övervintringsbostaden inte var så bra som den hade hoppats och sökt sig till ett bättre ställe. Sedan var det så varmt ute att den vågade chansa, säger han.
Ovanligt uppvaknande
I södra Sverige händer det att paddor tinar fram mitt i vintern men i Norrbotten är det ovanligt, berättar biologen.
– Det är sällan det är så milt i slutet på december, säger Didrik Vanhoenacker.
Det är mer vanligt att paddor vaknar på vårkanten och ger sig ut på hal is för att ta sig till sina lekvatten.
– Men det här tror jag inte är en padda som har fått en knäpp och gått upp för tidigt och tänkt att nu ska jag ned till min lekpöl och göra grodyngel.
”Dåliga odds”
Paddor i dvala kan överleva även om det blir en eller två minusgrader men den här vintervandraren behöver flyt om den ska hitta en ny boplats innan det blir för kallt.
– Hoppar den runt i snön blir den fort nedkyld och då kommer den inte någonvart. Den har dåliga odds men den kanske hade dåliga odds där den låg också och gjorde ett desperat försök.