I onsdags anordnade Hushållningssällskapet Piteå Älvdal den andra fältvandringen för i sommar på Försöksgården i Öjebyn. Sammanlagt har de fyra fältvandringar i sommar.
Bo Nilsson, ordförande för Hushållningssällskapet i Piteå, var guide för kvällen. Med mycket kunskap guidade han de elva trädgårdsintresserade besökarna runt bland rosenbuskar och pioner.
De fick också ta del av de nyplanterade växterna och smaka på det syrliga men ovanliga bäret Bärtry.
Känsliga pioner
Både rosor och pioner är enligt Bo Nilsson enkla att plantera.
Vilken period som är bäst för plantering skiljer sig dock beroende på vad det är för planta.
- En delad pionplanta är bäst att plantera på hösten, men är det en roskruka går det att plantera den när som helst, säger Bo Nilsson.
För att få pionen att hålla länge i vasen ska du plocka den precis när knoppen börjat öppna sig, vilket du gör genom ett snett snitt.
- Man ska aldrig plocka en pion som är utslagen, säger Bo Nilsson.
Pioner kan vara känsliga för att flyttas och etableras på en ny växtplats, då det kan vara svårt att få en nyplanterad pion att blomma.
- Det kan ta flera år innan den blommar, ett alternativ är att sätta den djupare än vanligt, men det är ingenting att rekommendera, säger Bo Nilsson.
Ska man korsa en pionplanta ska det också göras på hösten innan planteringen. De korsas som rossällskapen hit och dit, allt för att den ena korsningen ska försöka överglänsa den andra.
Vackrare med åren
Bland rosenbuskarna fanns oändligt med olika sorter och även om blomningen varit två veckor tidigare än vanligt fanns det fortfarande rosor kvar att beskåda.
Från den neonrosa Freja till Tornedalsrosen och Valamorosen.
Att få riktigt stora rosor att överleva i Norrbotten är dock ganska svårt.
- Odlar man de stora rosorna som man ser i trädgårdsmagasin, här uppe i norr, så lovar jag att de är döda efter första vintern, säger Bo Nilsson.