En ren win–win-situation. Så beskriver enhetschefen vid Ivak, Birgitta Karlsson, trainee-programmet. Det finns två spår, antingen akut och ambulans eller intensivvård.
De grundutbildade sjuksköterskorna jobbar som vanligt, men gör samtidigt sin specialisering till ambulans- eller intensivsjuksköterska.
Det råder stor brist på specialistsjuksköterskor och arbetsgivaren ställer därför upp och betalar en studielön på 20 000 kronor per månad under det år som specialiseringen tar.
– I gengäld förbinder sig sköterskan att jobba kvar minst två år i regionen, berättar Birgitta Karlsson.
– Det här är jättebra! Det bådar gott för framtiden, säger hon entusiastiskt, vi skulle behöva minst en trainee per termin i fem år för att täcka behovet.
Och det tycker även de som är inne i trainee-programmet. Sjuksköterskorna Rebecca Berggren och Ida Eklund jobbar båda på Ivak i Piteå och gör sin specialisering just nu, Rebecca på ambulans- och akutspåret, Ida på Intensivvårdsspåret. Som mentor har Ida erfarna Iva-sköterskan Cecilia Nordström, som jobbat där sedan 1999.
– Vi har gått tio veckor på samma schemarad, men nu är det dags för Ida att börja jobba på egen hand. Det finns ju alltid andra specialistsjuksköterskor att fråga, säger Cecilia Nordström.
Ida Eklund har redan gjort ambulansspecialisering och kompletterar nu med Iva.
– Det är ju väldigt mycket övervakning på Iva, mycket teknik och helt andra mediciner än på vanliga avdelningar, konstaterar hon.
Hon jobbade tidigare i Västerbotten och kom till Ivak i Piteå först i februari i år.
Här trivs hon jättebra och blir förmodligen kvar längre tid än de två år hon förbundit sig att jobba efter specialiseringen.
Rebecca Berggren har gått den långa vägen och gjort ”allt”.
– Jag började som undersköterska här på akuten 2011, sen läste jag till syrra och nu gör jag specialisering till ambulanssjuksköterska, berättar hon.
Alla tre tror att studielönen kan motivera många att fortsätta studera, samtidigt som det är roligt att få lära sig mer.
Och erfarna mentorn Cecilia Nordström tycker det är roligt att undervisa, att få dela med sig av sin kunskap.
– Och så kan hon ju Iva utan och innan, konstaterar Birgitta Karlsson.
– Men jag har en checklista på vad man ska gå igenom för säkerhets skull, säger Nordström, som också betonar vikten av den kliniska blicken – att se vad som är på väg att hända innan det händer.