På tidsresa till stenåldern via musikteater

Elever bjöds in till en musikteater för en annorlunda historielektion. Där fick de följa med på en tidsresa tillbaka till stenåldern.

Historielektion. "För barn kan tidsangivelser vara svåra, på det här sättet blir det mer visuellt", säger Kristina Enquist, producent vid Norrbottensmusiken.

Historielektion. "För barn kan tidsangivelser vara svåra, på det här sättet blir det mer visuellt", säger Kristina Enquist, producent vid Norrbottensmusiken.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2017-04-28 21:00

I musikteatern "Inlandsisens hemlighet" fick eleverna möta en arkeolog som gjorde en tidsresa tillbaka till stenåldern. Arkeologen, som under teaterns gång döptes till Kloke, kom till en boplats och hittade brända benrester. Men där skulle det ju ligga en tjock inlandsis – var kom då de brända benen och elden ifrån, frågade hon sig. Där mötte hon Livia och fick lära sig mer om hur människorna i Norrbotten levde för drygt 10 000 år sedan.

Musikteatern vänder sig till skolbarn mellan 7 och 10 år och i Piteå är det bland annat eleverna i årskurs 4 på Sjulnässkolan som har sett den.

– Teatern var rolig och bra, säger Hjalmar Henriksson.

Eleverna har läst om tidsåldern i skolan, men Agnes Westerberg tycker att det är svårt att tänka sig att det faktiskt har sett ut så som teatern spelade upp.

– Det är svårt att tänka sig med tanke på hur vi lever i dag, då känns det overkligt att det har varit så, säger hon.

Musikteatern är ett samarbete mellan Norrbottensmusiken och Norrbottens museum. Den är baserad på nya arkeologiska upptäckter som gjorts från 2010 och framåt.

– Inlandsisen har smält på ett annat sätt och det har funnits människor här långt tidigare än vad man trott, säger Annika Josbrant, museipedagog vid Norrbottens museum, som spelar Livia.

Arkeologer har bland annat hittat brända benrester från ren vid boplatser i vårt närområde, bland annat i Dumpukjauratj i Arjeplogs kommun.

Kristina Enquist, producent vid Norrbottensmusiken, är nöjd med föreställningen och säger att det är lättare att lära sig historia via teater.

– Det blir mer på riktigt än att bara läsa i en text. För barn kan tidsangivelser vara svåra, på det här sättet blir det mer visuellt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!