På praktik i gymnasiet

Integration är sällan någonting som bara händer av sig självt. Det känner man till på Strömbackaskolan. Därför har man nu dragit igång en integrationsvecka.

Rektor. Per Boman är rektor för flera program, bland annat introduktionsprogrammen och han säger att integration är något man måste jobba aktivt med.

Rektor. Per Boman är rektor för flera program, bland annat introduktionsprogrammen och han säger att integration är något man måste jobba aktivt med.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2017-01-30 19:15

Under måndagsmorgonen gick två faddrar från varje klass på Strömbackaskolan till enheten för språkintroduktion för att välkomna några nyanlända på "praktik" i klassen. Under veckan ska de få delta i undervisningen på de nationella programmen och umgås med svenska elever.

Efter lunchtid på byggnadsprogrammet hade Hussein Sabri och hans fadder Isac Myrestam redan gjutit en betongbänk som de stod och slätade ut.

– Ja, det är kul att få vara med på deras lektioner. Jag ska vara med Isac, han bestämmer vad jag ska göra i veckan, säger Hussein Sabri, 18 år, från Afghanistan.

På energiprogrammet står Shakur Mnt och Mehran Karimi lär sig böja rör. Ett av de knepigare arbetsmomenten visar sig vara att konvertera tum till centimeter, då dagens tumstockar inte visar det förstnämnda. Men läraren ger dem beröm och säger att de snart utklassar de ordinarie eleverna.

Är det här nånting ni kan tänka er jobba med?

– Nej, jag har tänkt bli, vad heter det.. electrician, elektriker!, säger Shakur.

– Det känns bra att testa lite. Men jag vet nog inte än vad jag vill göra, säger Mehran.

Eleverna har själva fått komma med önskemål om vilka klasser som de ville bli placerade i, både praktiska och teoretiska program. Med 135 elever har det så klart varit svårt att få plats för alla där de vill vara. Men just ”prova på”-delen är sekundärt i projektet.

– Det är bra att de får testa lite möjliga yrken och sådär, men framför allt så är det ju för integrationens skull som vi gör det här. Målet är liksom att de ska börja hälsa på varandra i korridoren, kanske äta lunch eller fika med varandra och prata på rasterna. Såna saker, säger Per Boman, rektor för introduktionsprogrammen.

Språkintroduktion har funnits i ganska precis fem år nu och legat på cirka 40–50 elever fram till förra hösten när många fler kom till Sverige för att söka asyl, då blev de plötsligt närmare 140 elever.

– Det kommer väl minska framöver i och med att det inte kommer lika många till Sverige nu. Men det är motiverade och glada ungdomar som går här och de tycker det är roligt att umgås med svenskar, säger Per Boman.

Man har flera andra integrationsprojekt som man jobbar med hela tiden på språkintroduktion, men det här är det enda projektet som inkluderar hela Strömbackaskolan.

– Integration är någonting som alltid behövs och måste arbetas aktivt med, säger Per Boman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!