Videon är inte längre tillgänglig
Det märks att han trivs med sitt jobb som han har haft sedan februari.
– Tummen upp, bara kul, säger Jeffrey samtidigt som han kör matvagnen framåt i korridoren, på väg att plocka av och kasta efter maten som serverats på Österbo.
Boendepatrullen utför enklare och återkommande arbetsuppgifter på Piteå kommuns vård- och omsorgsboenden fem dagar i veckan.
– Vi är två patruller med fyra brukare i varje och vi jobbar på totalt tio boenden, säger Veronica Nyman, handledare.
Meningsfullt
I dag består patrullens uppgifter de två timmar man ska vara på Österbo av att hämta matvagnarna, städa personalrummet och tömma papperskorgar. På förmiddagen har gruppen varit på Hortlaxgården och jobbat med tvätten.
– Allt är roligt, det är kul att ha något att göra, säger Jeffrey när han i flygande fläng visar sina arbetsuppgifter.
Syftet med patrullerna är just att skapa en meningsfull vardag för de funktionshindrade.
– Men även ge personalen mer tid till annat genom att de slipper en del arbetsuppgifter, säger Veronica Nyman som alltid följer med de unga vuxna med funktionsnedsättning till arbetsplatserna.
Positivt
Överallt är responsen bara positiv. För äldreboendena och för brukarna är det en win-win situation.
Tack vara patrullen har möjligheten till kioskförsäljning en dag i veckan blivit möjlig på Österbo. Ewi Bergman, boende, är jättenöjd och glad över möjligheten att kunna åka ner och köpa lite godis.
Vad patrullen ska göra växer fram i samarbete med personalen på äldreboendena.
– Jag skulle vilja att man spritade bord och stolar här i matsalen en gång i veckan, föreslår Maria Lindgren, personal, till Veronica Nyman som vill ha personalens åsikter om vad de vill ha hjälp med.
Guldkant
På vissa äldreboenden har patrullen mer kontakt med de äldre genom att deras arbetsuppgifter är i anslutning till de boendes lägenheter.
Det skulle kunna förbättras på Österbo i och med att patrullen jobbar även i matsalen.
– Kom upp och delta, spela ett parti fia eller något annat, föreslår Maria Lindgren.
Jeffrey uppskattar och tycker det är roligt att prata med de gamla.
– De blir så glada också.
I korridoren möter han Ellen Jonsson och Astrid Oskarsson där de sitter i sina rullstolar. Jeffrey vilar en stund från sina arbetsuppgifter för att ägna lite tid åt de båda damerna.
Meningen är att 75 procent av patrullens tid ska ägnas åt arbete och resterande 25 procent åt annat som ger de gamla lite guldkant.
Boendepatrullen är ett projekt som inte är permanentat. I september beslutas om fortsättningen.