På marsch för ökad säkerhet

Inte bara polisen är ute och håller koll på festivalbesökarna.Socialtjänsten finns där för att ta hand om unga under 18 som fått för mycket i sig.

Kontroll på gång. På torsdagen kontrollerade de här gänget att regler och förordningar på serveringarna efterföljdes. Agneta Eriksson, socialnämndens ordförande, Fredrik Nilsson, PDOL-general, polis Peter Lundmark, alkoholhandläggare Ingbritt Dahlquist, Linda Bergmark, brandingenjör, Monika Lindberg, alkoholhandläggare och Jan-Olov Marklund, brandinspektör.

Kontroll på gång. På torsdagen kontrollerade de här gänget att regler och förordningar på serveringarna efterföljdes. Agneta Eriksson, socialnämndens ordförande, Fredrik Nilsson, PDOL-general, polis Peter Lundmark, alkoholhandläggare Ingbritt Dahlquist, Linda Bergmark, brandingenjör, Monika Lindberg, alkoholhandläggare och Jan-Olov Marklund, brandinspektör.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2014-07-24 22:35

Under PDOL helgen jobbar tjänstemän från socialförvaltningen tillsammans med ett par politiker för att se att regler efterföljs på serveringarna.

Men det mesta jobbet görs i polishusets foajé.

Det är dit polisen för unga under 18 som tagits om hand på grund av onykterhet.

– Vi har madrasser här där man kan få piggna till i väntan på att förälder eller släkting kommer och hämtar hem den onyktre, säger Agneta Eriksson, socialnämndens ordförande.

Samarbete

Fylleriet har minskat med åren och samarbetet med polisen utvecklats. Numera huserar man i samma lokaler under festivalen.

Polisen är bra på att arbeta förebyggande genom att beslagta alkohol från underåriga.

– Det brukar bli protester, men som under 18 får man inte dricka alkohol. Det kan ofta bli diskussioner med den omhändertagne ."Jag har ju knappt druckit något, andra har druckit mycket mer".

Ser polisen att någon är för onykter tas den personen om hand. Underåriga hamnar på socialtjänstens bord medan andra får sova ruset av sig i fyllecell.

– För det mesta finner vi anhöriga, men om det till exempel är en norsk ungdom kan det bli svårare för föräldrar att komma och hämta. Kommer ingen och hämtar ungdomen hamnar de på jourhem. Vi släpper aldrig iväg dem själva. Ibland krävs det mer detektivarbete för att hitta föräldrarna speciellt om de kommer från en annan stad och det är inte alltid de vill säga vad de heter.

Befogenhet stänga

Omhändertagandet resulterar i en rapport till socialtjänsten som sen resulterar i vidare utredning.

Under festivalen jobbar två tjänstemän från socialförvaltningen tillsammans med två politiker. Två och två går man runt på området. Några egna omhändertaganden gör man inte, skulle det behövas kontaktar man polisen.

– Jag och vice ordförande är de som har befogenhet att stänga ett serveringsställe om det skulle misskötas, exempelvis servera underåriga alkohol. Nu har vi aldrig behövt göra det, säger Agneta Eriksson.

Största ansvaret

De som arbetat i barerna har det största ansvaret.

– Jag tycker det är duktiga på att kontrollera legitimationen. Vi går ju runt och ser hur våra regler efterlevs och det brukar fungera bra.

Agneta Eriksson är nöjd över festivalens utveckling då den blivit lugnare.

– I fjol när den var öppen var det mer äldre på stan, det stävjar också ungdomsfyllan.

Dricka vatten

På torsdagen sammanstrålade socialtjänsten, alkoholhandläggare, polis, räddningstjänsten och PDOL för att gå igenom alla näringsställen. Allt från gasol till brandskydd och staket kollas.

– Viktigt är det att de marknadsför alkoholfria drycker, säger Ingbritt Dahlquist, alkoholhandläggare, som en av dem som kommer att ha koll på att inte underåriga dricker på krogen.

Socialtjänsten vill ha så få som möjligt på de blå madrasserna i polishusets foajé. I fjol var det mellan sju och åtta omhändertaganden per kväll. I och med värmen i år finns risk för fler.

– Det gäller att tänka på att alkohol är vätskedrivande, så drick vatten, uppmanar Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om