På besök bland fattigdom, vänlighet och glädje

Med varsin kamera i Piteås vänort i öst, Kandalaksja, besökte de bägge mediaeleverna Malin Jonsson och Nina Lindfors i december förra året. Resultatet av deras resa går nu att se på Piteå museum.

Mediaeleverna Malin Jonsson och Nina Lindfors, har besökt Piteås vänort Kandalaksja. Bilder från deras resa går nu att beskåda på Piteå museum. Det är bilder på glada barnhemsbarn och slitna byggnader.

Mediaeleverna Malin Jonsson och Nina Lindfors, har besökt Piteås vänort Kandalaksja. Bilder från deras resa går nu att beskåda på Piteå museum. Det är bilder på glada barnhemsbarn och slitna byggnader.

Foto: Mikaela Andersson

Piteå2008-05-02 06:00
Det lämpade sig så väl att när tjejerna satt och arbetade fram en projektplan för deras gemensamma arbete, så var en kompis till dem på väg till Ryssland för sitt eget projektarbete. Hon ville givetvis inte fara ensam.
- Sedan åkte vi med Kjell Svensson, som åker och besöker ryska barnhem med insamlade gåvor flera gånger per år. Han hjälpte oss att fixa allt runt omkring, berättar Nina Lindfors.
Många tankar före
Så en vecka i december bar det så av med minibuss mot det stora landet i öst. Med många mentala bilder och föreställningar om hur det egentligen skulle vara. De hade bestämt sig att dokumentera livet framför allt på barnhemmen, för att sedan visa upp i en utställning.
Nu när de kliver in i det lilla rummet på övervåningen på Piteå museum bländrar de tillsammans igenom den gästbok som legat i ett av fönstrena. Flera har skrivit och verkar gilla det de ser på väggarna. Det är bilder på glada barnhemsbarn och slitna byggnader.
-  Före var man väldigt skeptisk, men det var faktiskt inte så grått som det ser ut på bilderna. Det ryska folket är också mycket vänliga.
Hänga till maj
Här på museet ska deras bilder hänga maj månad ut, om det inte dyker upp någonting annat. Malin Jonsson säger att det känns lite större att visa bilderna här än att hänga ut dem på skolan.
Av de drygt åttahundra bilderna som Malin och Nina tog under sin resa har de varit tvungen att sålla ganska rejält.
-  Många var likadana, men man var även tvungen att välja bort ens egna favoriter, menar Malin Jonsson.
De bodde hemma hos en bekant kvinna till Kjell Svensson, och därifrån gjorde de utflykter till olika barnhem och skolor i byarna runt Kandalaksja. Väldigt glada barn som utan problem poserade framför kameran mötte dem, men också väldig fattigdom.
-  På en skola blev vi hembjuden av en tjej i vår ålder, som var lite rikare. Då såg man verkligen skillnaderna, säger de.
Skickat bilderna
Nu har de även skickat bilderna till Ryssland, så speciellt barnen får se vad det blev av deras besök i december. Många lovar att göra detta men gör det sedan aldrig, så det kändes viktigt för tjejerna att visa upp det även för huvudpersonerna i utställningen.
De hävdar att det finns smågrejer de skulle ha ändrat på, motiv som de i efterhand ångrar att de inte fotograferade, men de är överlag nöjd med sitt projekt. Bättre fotografer säger de sig också ha blivit, och många av bilderna på väggarna är väldigt vackra.
-  Vi var ju där en vecka, men det är ju deras liv, säger de om titeln på utställningen, och visst är det också känslan man får.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om