En tjänsteman vid Piteå kommun anser att det är moraliskt förkastligt att de 18 parkeringsplasterna närmast entrén till stadshuset endast är avsedda för förtroendevalda. Under hösten togs markeringarna på motorvärmarstolparna bort och de anställda på stadshuset kunde börja nyttja parkeringsplatserna. Samnyttjandet blev dock kortvarigt då kommunstyrelsen i december fattade beslut om att de 18 platserna återigen endast skulle vara avsedda för förtroendevalda.
Under våren har anslag och informationsmail florerat på kommunhuset där man försökt informera om parkeringsvillkoren för de anställda. För några veckor sen tröttnade någon på parkeringsslarvet och beordrade kommunens parkeringsvakt att omedelbart göra en extrainsatt kontroll och bötfälla samtliga anställda som stod felparkerade.
Fick böter
– Vi var flera stycken som fick böter. Men ingen vet vem ordern kom ifrån, berättar tjänstemannen.
Han förstår inte varför de förtroendevalda och de anställda inte kan samsas om parkeringarna.
– Kommunfullmäktige sammanträder tolv gånger per år, men de allra flesta av årets dagar står platserna tomma medan vi anställda får använda de övriga parkeringsplasterna, säger tjänstemannen.
Parkeringen utanför stadshuset är en så kallad överbokningsparkering. Det innebär att det är fler som avtalat om att nyttja den än vad det finns platser. Först till kvar gäller.
– Det har varit tillfällen då kollegor till mig inte fått plats utanför våran arbetsplats. Men de förtroendevaldas parkeringar står nästan alltid tomma, säger tjänstemannen.
De anställda vid kommunhuset betalar 1 200 kronor per år för att nyttja parkeringen.
Borde förmånsbeskattas
En annan kommunanställd som PT pratat med menar att de avgiftsfria parkeringarna för politikerna ska förmånsbeskattas, eftersom att de inte betalar för dem.
– De sätter sig själva på en piedestal. De har beslutat om att de ska ha förmåner som vi övriga inte får ta del av, säger den kommunanställda.
En person med god insyn i trafik- och parkeringsfrågor på ett nationellt plan menar att parkeringssystemet utanför stadshuset i Piteå är det värsta han sett.
– Ingen annanstans i Sverige ser det ut såhär, vi förstår inte varför vi inte kan samnyttja parkeringsplatserna, säger tjänstemannen.