P-systemet vållar konflikter

Parkeringssituationen vid stadshuset skapar fortfarande heta känslor bland de kommunanställda. Politikerna, som parkerar gratis utanför entrén, har diskuterat frågan. Men intresset för att förändra upplägget är ljumt.

De flesta av årets alla dagar gapar det tomt på politikernas parkeringsplatser, eftersom kommunfullmäktige endast sammanträder en gång i månaden.

De flesta av årets alla dagar gapar det tomt på politikernas parkeringsplatser, eftersom kommunfullmäktige endast sammanträder en gång i månaden.

Foto: Kenny Johansson

PITEÅ2015-12-30 20:15

Som PT tidigare berättat ger de 17 politikerplatserna utanför stadshuset upphov till irritation bland de anställda. Nu, när det står klart att politikerna inte tänker förändra upplägget, växer ilskan bland de anställda ytterligare.

– Jag kan tänka mig att de vill behålla platserna. De fattar beslut i egen sak, säger en tjänsteman som PT varit i kontakt med.

– Vi som betalar för att stå på parkeringen får böter om vi ställer oss på de förtroendevaldas platser. Det är konstigt att man viker 17 platser åt folk som nästan aldrig är där, säger han.

Parkeringen utanför stadshuset är en så kallad överbokningsparkering. Det innebär att det är fler som har avtal om att få nyttja den än vad det finns platser. Först till kvarn gäller.

– Jag börjar ju alltid jobba klockan sju, så för min del är det inga större problem. Det är ju främst mina kolleger som börjar jobba senare som drabbas. Jag har försökt sluta bry mig, men det är irriterande att se att de där platserna nästan alltid står tomma, säger tjänstemannen.

Han menar att de förtroendevalda ska förmånsbeskattas eftersom de inte betalar något för att nyttja parkeringen.

"Dåligt omdöme"

Under hösten ifrågasatte en annan kommunanställd parkeringssystemet utanför stadshuset i en insändare till PT.

"Förtroendevalda visst, men jag har inget förtroende för er. Om ni kan fatta ett så märkligt beslut i en så pass liten fråga, hur ser det då ut med resten av frågorna, sak­er som kanske är viktiga för fler än för oss som jobbar på stadshuset?", skrev den anställda.

Hon är hänvisad att parkera sin bil på Nolia-området, eftersom hon alltid börjar jobba så pass sent på dagen att den del av parkeringen som är avsedd för anställda utanför stadshuset är full.

Engagemanget i parkeringsstriden var också stort bland PT:s läsare, när frågan uppmärksammades senast i juli.

"Stämmer verkligen detta? D.v.s att Roslund har parkeringsplats året om och inte betalar en krona för det. I så fall undrar jag hur dåligt omdöme man kan ha. Detta skulle vidare innebära att alla politiker i kommunen, som har ett årsarvode inte behöver betala något för p-plats och motorvärmare." skriver en läsare i PT:s kommentarsfält.

Parkera på Nolia

Ytterligare en läsare, som också är anställd vid stadshuset uttrycker sitt missnöje på webben.

"Är anställd åt Piteå kommun och vi betalar 1 200 kronor/år för parkeringen. Rent ut sagt F-J att ni ska ha gratis platser! Nu ska Snusdosan byggas på vår parkering och då har vi fått parkering på Nolia istället – inte roligt att gå dit efter bilen klockan 22.15 om det snöar och är mörkt.", skriver läsaren.

Även den tjänsteman som PT pratat med misstänker att Snusdosan kan vålla ytterligare parkeringsproblem.

– Ja, det kan säkert bli ännu värre. Det blir bara mer och mer folk på kommunhuset, samtidigt som hela stan förtätas och parkeringsytor byggs bort, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!