Oviss framtid för kommunens kökspersonal
Sjulnässkolan, Solanderskolan eller Hortlaxskolan? Eller ingen av dem? Framtiden för kommunens kökspersonal är oviss. De som varit lovade jobb i Sjulnäs blir nu omplacerade och enligt kommunen kan deras tjänster få ett förändrat arbetsinnehåll.
Förra veckan beslutade politikerna i teknik- och servicenämnden att inte bygga ut Sjulnässkolans kök till ett storkök och detta betyder nya förändringar för den vid det här laget luttrade personalen.
Besvikna
Fackförbundet Kommunal är kritiskt och tycker Piteå kommuns omorganisation tar alldeles för lång tid.
- De har hållit på sedan 2003 och är i bästa fall färdiga 1 januari 2012. Det är inte bara kökspersonalen i Sjulnäs som påverkas av det här beslutet, det blir en kedjereaktion, säger Dennis Lundgren, huvudskyddsombud på Kommunal i Piteå.
Tidigare har de omkring 150 anställda inom kommunens kostorganisation, där även äldreboendena ingår, sökt nya tjänster vid två olika tillfällen. Personalen ska sedan placeras ut och de med längst anställningstid får välja arbetsställe först. Vissa omflyttningar har redan genomförts.
- Alla har tilldelats tjänster utom 20 personer som hamnat i en pool, men innan omorganisationen är klar ska alla vara utplacerade. Det blir inga uppsägningar, men i och med naturliga avgångar kommer antalet anställda att minska, säger Lundgren.
Vissa av dem som sökt och blivit beviljade placering i Sjulnäs kommer att bli besvikna och enligt kommunens köksutredning kan deras tjänster få ett förändrat arbetsinnehåll.
- Ett par stycken kommer att få flytta på sig och Öjebyn är ett troligt alternativ. Men exakt hur vi ska få ihop pusslet får förvaltningen titta på och sedan ta fram ett förslag, berättar Christer Lindström (S), ordförande i teknik- och servicenämnden.
Ingen överraskning
Det minskade underlaget i Infjärdenområdet, som ledde till att planerna på ett storkök i Sjulnäs slopades, borde enligt Kommunal inte ha kommit som någon överraskning för Piteå kommun.
- Alla vet att barnantalet sjunker och det kan inte vara speciellt svårt att ta fram sådana siffror. Att ändra beslut i sista stund skapar onödig turbulens, menar Dennis Lundgren.
Sjukhusköket, som kommunen vill ta över, kan betyda nya omplaceringar för kökspersonalen.
- Vi arbetar för att ta fram en avsiktsförklaring som kommunen och landstinget skriver under. Sedan blir det regelrätta förhandlingar för hur de praktiska bitarna ska lösas, berättar Christer Lindström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!