Överviktiga barn får ny chans i stödgrupp

Klassens timme, fredagsmys, lördagsgodis, kalas och fika efter fotbollsmatcher.- Det finns alltid en anledning att fira - sju dagar i veckan, menar Inger, mamma till Klara som går i barn- och ungdomsenhetens viktgrupp.Målet är att hon ska se ut mer som sina jämnåriga.

Thomas, åtta år, visar upp sin stegräknare och berättar stolt att den visar 10 644 steg nu på eftermiddagen. Målet för ett barn i hans ålder är mellan 10 000 och 12 000 steg per dag.

Thomas, åtta år, visar upp sin stegräknare och berättar stolt att den visar 10 644 steg nu på eftermiddagen. Målet för ett barn i hans ålder är mellan 10 000 och 12 000 steg per dag.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-05-05 06:00

Klara är tolv år och väger betydligt mer än de flesta av kamraterna.
- Ja, det är ju bara att titta på hur jag ser ut, visst ligger det i generna, konstaterar mamma Inger som tycker det är så trist att dottern ska behöva återuppleva det hon själv fick göra i skolan.
- Kommer Klara med en ny, fin tröja till skolan är det så lätt att någon tittar där bak för att kolla vilken storlek det är. "Oj, vad är det där för någonting" undrar dom. Nu har jag börjat att klippa bort alla lappar, då är det ju ingen som vet.
- Mina kompisar vet ju hur man ska vara, men det finns andra som inte är snälla, säger Klara.
Det var via skolsköterskan som familjen fick tips om barn- och ungdomsenhetens viktgrupper:
- Man vet ju hur man ska äta, men det är ändå bra att få träffa andra i samma situation, få tips på hur man kan göra bättre och smartare val. Det är ju en ständig kamp man för, säger Inger som menar att det finns många fallgropar:
- Det finns alltid en anledning att fira - sju dagar i veckan. Det är alltid någon i klassen som fyller år och ska bjuda på glass, det är fredagsmys, lördagsgodis och man blir bjuden på fika när man kommer hem till någon. Eller som när Klara har spelet fotboll och så ska bortalaget bjuda på morotskaka, då är det svårt att säga nej.
Förändrat sitt liv
Med på träffarna är också sonen Kalle, på en del har även pappa Anders följt med. Familjen har gjort en stor livsstilsförändring och tagit bort det mesta som är sött och fettbildande hemma. Det förekommer varken chips eller ostbågar, fika handlas bara enkom om man väntar främmande. Tidigare fick barnen äta 20 stycken godisar på lördagar, men eftersom det snart bär iväg på en utlandsresa är reglerna nu ännu striktare - nu är det även godis- och läsklöfte som gäller. Sallad finns med till alla måltider och fruktsallad får ersätta snask:
- Vi laddar för beach 2008, säger Inger med ett leende.
Kalle berättar att han och kompisarna gör smothies istället när de ska mysa:
- Vi gör bananashake och päronshake, blandar is och frukt i mixern och och stoppar ett sugrör i, det är jättegott!
Inger tycker att familjen fått bra hjälp av skolhälsovården och skolsköterskan håller koll på Klaras vikt och slår larm om hon dragit iväg något kilo:
Vad är målet?
- Klara växer ju forfarande så hon ska inte behöva gå ner i vikt utan det räcker med att hon står stilla på vågen och "växer ikapp" så att säga. Huvudsaken är att hon inte går upp i vikt.


Fotnot: Inger, Klara, Kalle och Anders heter egentligen någonting annat.

Barnen i viktgrupperna minskade sitt BMI
Under åren 2006/2007 hade 16 överviktiga barn gått i viktkurs via barn- och ungdomsenheten på Piteå älvdals sjukhus. (En fjärde grupp är nu i gång)
Tio av barnen hade vid uppföljningen som gjordes efter kursen minskat sitt BMI mellan 0,2 till 2,6 enheter. I genomsnitt alltså 0,9 enheter.
Två barn hade högre BMI - 0,5 respektive 0,8 enheter.
Ett barn hade oförändrat BMI
Tre barn har inte kommit på någon uppföljning alls och finns inte med i statistiken.
Fotnot: Barns fetma, liksom vuxnas, avgörs oftast genom den så kallade BMI (body mass index-skalan) som sätter kroppsvikt i relation till längd. Hos barn varierar normalt BMI-värde med åldern.
Källa: Barn och Ungdomsenheten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om