Det pågår en stor omställning inom Region Norrbotten som måste spara 700 miljoner kronor fram till 2022. Samtliga fem divisioner ses över och totalt handlar det om ett 80-tal besparingspunkter. Planen har varit att omställningen ska vara färdig 2021, men för cheferna ute i organisationen är det fortfarande oklart vad som kommer att hända.
– Jag tycker det är bra att man gör en genomlysning, men problemet är att vi ingenting får veta och det skapar oro. Jag vet inte hur länge jag får fortsätta vara chef, säger en chef som vill vara anonym.
Majoriteten av de cirka 400 chefer inom Regionen har en grundanställning och får sedan ett förordnande som chef. De har tidigare sträckt sig över två till tre år, men på grund av översynen är nu i stort sett samtliga tidsbegränsade till årsskiftet.
– Grundsysselsättningen har man kvar, men mitt uppdrag som chef/ledare kan upphöra den dag kontraktet tar slut. Jag kan köpa det om vi får någon typ av information. Men vi får inte det. Ingen vet någonting. Chefernas arbetsmiljö är inte riktigt optimal just nu.
Ett annat problem som cheferna upplever är att ingen vet hur länge de ska planera verksamheten.
– Cheferna har krav på sig att utföra allt från arbetsmiljö till ekonomi. Men hur länge då? Ytterst är det här en arbetsmiljöfråga för cheferna. Vi kan inte heller svara på några frågor från våra medarbetare.
Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson säger att hon har förståelse för chefernas oro.
– För att klara av att minska kostnaderna med 700 miljoner kronor så behövs ett gediget jobb och vad det resulterar i kan jag inte säga nu. Men självklart ska vi ha respekt för att det skapar oro, säger hon.
Däremot ser hon det som nödvändigt att låta alla chefsförordnanden upphöra vid årsskiftet.
– Med anledning av omställningen vet vi inte hur vårdstrukturen eller chefsstrukturen kommer att se ut då. Det här gäller alla nivåer på ledarskap där det finns chefsavtal ändå upp till högsta ledning.
Det är två konsultgrupper som genomför översynen och rapporterna är tänkta att presenteras i september.
– Först efter det kan vi titta på bemanningen och vilka chefsuppdrag som behövs och var de ska vara. Syftet med genomlysningen är att vi ska bli effektivare och alla verksamheter ses över. Även ledningen för hälso- och sjukvården, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.