Fallet med stenpiren i Piteå skärgård har varit en följetong sedan 2016 då den förlängdes med 18 meter. Fastighetsägaren hade inte anmält åtgärden och åtalades för miljöbrott.
Men Luleå tingsrätt frikände fastighetsägaren då åklagaren bortom rimligt tvivel inte kunde visa att undantagsregeln inte gäller. Enligt den regeln kräver vattenverksamhet ingen anmälan om det är uppenbart att allmänna eller enskilda intressen inte skadats.
Länsstyrelsen krävde trots detta att fastighetsägaren river den förlängda stenpiren. Ett föreläggande som slogs fast i mark- och miljödomstolen. Bedömningen var att undantagsregeln inte var tillämplig.
"Förlängningen av piren har inte anmälts i förväg och något tillstånd till förlängningen finns inte heller. Länsstyrelsen har därmed haft fog för sitt beslut att förelägga xx att återställa piren till dess ursprungliga längd".
Ett beslut som chockade fastighetsägaren som i dagarna överklagat till mark- och miljööverdomstolen i hopp om att få prövningstillstånd.
"I och med att jag blev frikänd och att de inte har visat att undantagsregeln inte gäller för mig borde det här vara avklarat nu. Det är skrämmande att länsstyrelsen fortfarande försöker få oss att riva piren" sa fastighetsägaren till PT.
I sin överklagan vädjar fastighetsägaren om att strandskyddsdispensen ska beviljas och menar att länsstyrelsen inte har sakliga skäl för att avvisa dispensen.
Fastighetsägaren påtalar också att hon friades för den förlängda stenpiren i tingsrätten.