1974 utbildade sig Kerstin Dahlberg till sjuksköterska i Boden. Sedan dess har hon jobbat på kirurgkliniken i Piteå, som försäljare av sjukvårdsutrustning och som frilansande sjuksköterska.
–Det är det som är så fantastiskt med yrket, man kan välja, det finns ett enormt brett spektra på saker man kan jobba med, säger hon.
Sedan nio år tillbaka jobbar Kerstin Dahlberg med sjukvårdsrådgivning via telefon åt ett företag med sex kontor i Sverige. De första åren arbetade hon på företagets kontor i Kalix med sedan fem år tillbaka jobbar hon hemifrån. Patienterna hon hjälper finns däremot i landstingen i Stockholm, Sörmland och Värmland.
–Jag har ett avancerat datasystem och ett avancerat telefonsystem som gör att jag kan vara uppkopplad till företaget hemifrån och jag behöver inte åka till något kontor.
Lång yrkeserfarenhet
De samtal hon besvarar handlar om all möjlig typ av vård, bland annat de som ringer till akutmottagningarna i området. Telefonrådgivningen är öppen dygnet runt, året om.
–Vår primära uppgift är att hänvisa till rätt vårdnivå. Det kan hända att någon ringer och tror att de själva kan köpa medicin på apoteket men det slutar med att jag beställer en ambulans. Det kan också hända att någon ringer till akuten för något de tror är allvarligt och det slutar med att jag ger egenvårdsråd.
För att få det jobb Kerstin Dahlberg har krävs att man har en lång yrkeserfarenhet.
–Det här är ingenting jag skulle rekommendera för en ny sjuksköterska, säger hon men påpekar att även om hon arbetar hemifrån så är stöd och hjälp från kollegor bara en knapptryckning bort.
–Vi har alltid ett backuppsystem.
”Kan höra smärta”
Att inte vara på samma geografiska plats som patienterna som ringer ser inte Kerstin Dahlberg som något problem. Hon har besökt de kliniker och mottagningar hon jobbar med och även om hon ibland saknar att träffa patienter ansikte mot ansikte tycker hon att telefonkontakterna fungerar bra.
–Man tränar upp sitt höra. Man hör på andhämtningen och suckarna, man kan höra smärta.
De som arbetar med rådgivningen har också en särskilt samtalsmetodik för att ställa frågor som ger en så informativ bild som möjligt.
Samtalen Kerstin Dahlberg och hennes kollegor tar emot kan handla om allt från små krämpor till existensiella kriser.
–Det händer mycket och det är mycket man ska lägga bakom sig, säger Kerstin och berättar att rådgivarna kan prata av sig med driftsledare som finns på varje skift om det behövs.
Oavsett varför en person ringer tycker Kerstin Dahlberg att det är viktigast att patienten känner att den blir lyssnad på.
–Det finns ingen som ringer i onödan, säger hon.