Legionella är en anmälningspliktig sjukdom och när ett fall konstateras i vården görs en smittspårning. Smittskyddsläkare Anders Nystedt säger att patienten intervjuas i avsikt att hitta smittkällan.
– Oftast har den som fått legionella smittats via vattnet i hemmet. Det sker oftast när en person andas in vattenånga i vilken bakterierna finns, säger han.
Enligt Anders Nystedt är det inte helt ovanligt att det finns legionella i äldre villor och hyreshus men att det ändå är få som smittas i Norrbotten. Legionella är betydligt vanligare längre söderut där man den senaste tiden haft flera utbrott.
– Man hade ett stort legionellautbrott efter en tulpanmässa i Amsterdam där folk andats in vattenånga som användes på tulpanerna, säger han.
Under 2022 konstaterades 4 fall av legionella i Norrbotten. Varför norra Sverige är mindre drabbat än södra är oklart.
– Det skulle kunna bero på klimatet men det är som sagt inget som är fastlagt.
Det finns dock ett ställe i Piteå som historiskt haft stora problem med legionella.
– På Piteå älvdals sjukhus fanns det gott om gamla vattenledningar och "blindrör" där vattnet blev stillastående och bakterier kunde växa till. Här har man genom åren fått vidta många åtgärder för att komma tillrätta med problemen och det finns inga problem där nu, säger Anders Nystedt.