Ovanligt med återkallade adhd-diagnoser

I takt med att allt fler får diagnoser som adhd, vill också allt fler få sina diagnoser återkallade. Men Region Norrbotten går mot strömmen. "Här är andelen marginell, få har sökt regionen i den frågan", säger Krister Berglund divisionschef för psykiatrin.

I Region Norrbotten har npf-diagnoserna ökat rejält från 2016.
Men antalet som vill få en adhd- eller autismdiagnos avskriven är än så länge få.

I Region Norrbotten har npf-diagnoserna ökat rejält från 2016. Men antalet som vill få en adhd- eller autismdiagnos avskriven är än så länge få.

Foto: Tommy Borg

Piteå2022-05-19 20:00

Adhd och autism

Allt fler människor i Sverige får diagnosen adhd. De senaste åren har ökningen varit störst bland vuxna. 

I Region Norrbotten har npf-diagnoserna ökat rejält från 2016.

–Siffrorna är ganska lika nationellt, vi skiljer oss inte från landet i stort, säger Krister Berglund.

Förklaringarna är flera, bland annat har kriterierna ändrats genom åren, så fler omfattas.

– Verksamheterna har också blivit bättre på att identifiera symtom och i takt med att fler känner till npf-diagnoserna blir också fler uppmärksamma. Dessutom har samhället förändrats, skolor och arbetsgivare ställer höga teoretiska krav på människor. Det gör sitt, säger Krister Berglund.

Men att enbart sätta en diagnos räcker inte, påpekar han.

– Det handlar inte bara om att få en diagnos utan om att man ska få hjälp för de bekymmer som man sökt sig till vården för. Verksamheterna behöver ha kapacitet att ta hand om personerna efter en utredning, inte bara sätta en diagnos.

undefined
I en undersökning fick regionerna frågan om hur beredskapen för en ökad efterfrågan av att få sin npf-diagnos avskriven ser ut. 17 regioner angav att resursbristen gjorde att de knappast kunde ta emot patienter som vill avdiagnostiseras. "Vi har ingen kö och få har sökt Region Norrbotten i den frågan", konstaterar Krister Berglund, divisionchef för psykiatrin.

I takt med att antalet som får diagnoser som adhd ökar blir det också allt fler som vill få sin diagnos avskriven.

Magasinet Filter frågade Sveriges 21 regioner om de märkt av ett ökat antal ansökningar om avdiagnostisering av adhd. 16 regioner svarade att de märkt av en ökning.

De fick också frågan om hur beredskapen för en ökad efterfrågan ser ut. 17 regioner angav att resursbristen gjorde att de knappast kunde ta emot patienter som vill avdiagnostiseras.

– För vår del är antalet som vill få sin diagnos omprövad eller avskriven marginell. Vi har ingen kö och få har sökt Region Norrbotten i den frågan, konstaterar Berglund.

undefined
"Om en patient vill få sin diagnos avskriven kommer det att göras en professionell bedömning av ärendet", säger Birgitta Nordström, enhetschef för vuxenhabiliteringen vid Region Norrbotten.

Men om man nu vill få sin diagnos omprövad, hur går man tillväga?

På samma sätt som man kan få sin diagnos vid olika enheter, kan man få den omprövad vid olika enheter.

För vuxna gäller antingen vuxenpsykiatrin eller vuxenhabiliteringen. 

– I vår verksamhet har frågan inte varit aktuell. Däremot har vi haft ett fåtal frågor om den satta diagnosen är korrekt och patienten har önskat en second opinion, säger Birgitta Nordström, enhetschef för vuxenhabiliteringen vid Region Norrbotten.

Finns det resurser inom vården om efterfrågan på att få sin npf-diagnos avskriven ökar?

– Om en patient vill få sin diagnos avskriven kommer det att göras en professionell bedömning av ärendet. Därefter prioriteras det utifrån patientens behov samt de resurser som finns i verksamheten. Men vi är inte i det läget i dag och jag vill inte spekulera om framtiden, säger Birgitta Nordström.

undefined
I takt med att antalet som får diagnoser som adhd ökar blir det också allt fler som vill få sin diagnos avskriven.

Drygt tre fjärdedelar av landets regioner har alltså märkt av att allt fler vill få sina diagnoser omprövade och avskrivna. Men än så länge finns inga övergripande regler för hur det ska gå till.

Socialstyrelsen har också slagit fast att vården är ojämlik runt om i landet när det gäller personer med adhd och autism.

De konstaterar att det finns ett behov av nationella riktlinjer och arbetar nu med att ta fram det för utredning, behandling och stödinsatser för barn och vuxna.

undefined
I Region Norrbotten har npf-diagnoserna ökat rejält från 2016. Men antalet som vill få en adhd- eller autismdiagnos avskriven är än så länge få.

Riktlinjerna är inte klara, men i Region Norrbotten arbetar man just nu med att implementera det nationella vård- och insatsprogrammet för adhd.

– Det handlar om riktlinjer kring arbetssätt och ansvar, eftersom insatserna ofta involverar både region, kommun och andra myndigheter, säger Krister Berglund.

Npf-diagnoser

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, npf, beror på hur hjärnan arbetar och fungerar.

De vanligaste funktionsnedsättningarna är adhd, AST (autism), Tourettes syndrom och språkstörning.

Diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!