Dagar med plusgrader tar hårt på snötäcket som sakta tunnas ut. På vissa ställen är barmarken framme. På Grisberget pistas inte skidspåren i blidan och kanterna på de klassiska spåren blir lägre och lägre.
Christer Landström, enhetschef för fritid och anläggning på kommunen, säger att den senaste spårprepareringen gjordes på fredagen 10 januari.
– Spåren var fina den helgen och sen kom blidan. Nu är det isigt och skräp i spåren och svåråkt, nästan lite farligt, säger han.
Vad krävs för att ni ska kunna pista igen?
– Det måste bli minusgrader. Allt är ju natursnö där och då krävs det minusgrader för att det ska gå att pista. Är det minus kan vi mjuka upp det isiga och göra bra spår trots att det är lite snö. Många älskar ju att åka och har tävlingar att träna inför, säger han.
Per Söderberg, ordförande för Piteå snöskoterklubb, suckar när vintervädret kommer på tal. Själv är han nere i södra Sverige på jobb och har inte sett vad blidan gjort med snön på hemmaplan. På frågan om det gått att pista några skoterspår skrattar han till lite.
– Det finns ingen snö att arbeta med så vi avvaktar. Någon har varit ut och försökt dra spår på något ställe men det är som ingen idé, säger han.
Han förklarar att det krävs en viss mängd snö för att man inte ska köra på stubbar och stenar och för att skotern ska kunna kylas.
– Folk vill ha snö, så är det, säger Per som innerligt hoppas på snö och minusgrader så att alla skotersugna ska få komma ut och köra.
Onsdagen och torsdagen var ovanligt varma över stora delar av länet och vid mätstationen i Jäckvik noterades den femte högsta temperaturen i kommunen på 93 år när kvicksilvret på onsdagen stod på sju plusgrader.
Rekordet noterades den 10 januari 1971 då maxtemperaturen uppgick till hela plus 8,6 grader. Detta enligt Newsworthy.
Även i Piteå var det plusgrader, men det har det varit tidigare år också. Den allra varmaste januaritemperaturen på drygt 50 år uppmättes 1971 då det den 10 och 11 januari var 10,3, respektive 10,1 grader.