Oval sittbricka på nya Rådhustorget

Från och med onsdag ges allmänheten chans att ge förslag på hur Rådhustorget ska utformas inför Piteås 400-årsjubileum 2021.

Arkitektbyrån Nivås förslag på det kommande Rådhustorget som får en oval ”bricka” med sittplatser.

Arkitektbyrån Nivås förslag på det kommande Rådhustorget som får en oval ”bricka” med sittplatser.

Foto: Arkitektfirman Nivå

PITEÅ2018-06-25 17:30

PT har tidigare skrivit om de ferirarbetande ungdomar som ska samla in förslag från allmänheten hur den vill att det framtida Rådhustorget ska se ut. Nu ska också två arkitektförslag exponeras. De visas från och med onsdag i stadshuset, i Piteå museum och på stadsbiblioteket fram till den 15 augusti. .

– Många uttrycker att torget inte nyttjas fullt ut. Det är ett unikt torg, en oslipad diamant. Rådhustorget har alla förutsättningar för att bli Piteås vardagsrum och finrum. Vi hoppas nu att många pitebor bidrar med sina synpunkter. Det är värdefullt i vårt fortsatta arbete, säger stadsarkitekt Florian Steiner.

Tidigare har det förts en diskussion om bilfritt torg.

– Men det finns inte något politiskt beslut om det. Arkitekterna har fått lämna förslag som både rymmer biltrafik och inte, säger Steiner.

Han säger att Piteå kommun enbart gått ut till två aktörer, Arkitektfirman Nivå i Stockholm och White i Uppsala.

– Vi har valt dessa två för då vet vi vad vi får, säger Steiner.

Nivå har ritat ett förslag med i första hand enkelriktad trafik. Torget får en sluttande oval ”bricka” i mitten med sittplatser. Arkitekten vill också ge utrymme för uteserveringar genom att flytta på ramper för funktionshindrade som finns vid ett flertal fastigheter.

White arkitekter i Uppsala har en idé om en torgbrunn i form av en sittbar samlingsplats. På torgets nordöstra del placeras sittbänkar och torget inramas med ett flertal ljuslyktor. Rådhuset får fasadbelysning.

Florian Steiner säger att tanken är att göra en varaktig ombyggnad av torget. Bygget inleds år 2020 och det ska invigas året efter då Piteå stad fyller 400 år.

Den 9 augusti genomförs ett dialogmöte på muséet. Resultatet från det ska sammanfattas och publiceras på Piteå kommuns webbplats efter att ärendet varit uppe i samhällsbyggnadsnämnden i slutet av augusti. Där sker en första dialog kring alternativen.

– Under hösten kommer sedan förslag till detaljplan ut på samråd. I samband med det får allmänheten ytterligare chans att påverka, säger Steiner.

Han betonar att Piteå kommun inte har låst sig vid de två arkitektförslagen.

– Nej. De ska ses som diskussionsunderlag. Det kan ju komma nya idéer. Folk har kanske gjort egna skisser på hur de tycker att torget ska se ut, säger stadsarkitekten.

I slutändan tar samhällsbyggnadsnämnden beslut om ombyggnaden av Sveriges äldsta rådhustorg och det sker senare under året..

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om