Ovaccinerade barn exponerade för mässling på sjukhuset

Två personer med mässling i smittsam fas har vistats på Sunderby sjukhus respektive Piteå sjukhus. I Piteå har ovaccinerade barn exponerats för smitta. "Det gör jätteont i hjärtat", säger en mamma.

Två personer med mässling i smittsam fas har vistats på Sunderby sjukhus respektive Piteå sjukhus under senare delen av augusti. Sjukdomsfallen saknar koppling till varandra och båda personerna har smittats utanför Norrbotten. Smittspårning pågår och sjukvården kontaktar eventuella berörda.

Två personer med mässling i smittsam fas har vistats på Sunderby sjukhus respektive Piteå sjukhus under senare delen av augusti. Sjukdomsfallen saknar koppling till varandra och båda personerna har smittats utanför Norrbotten. Smittspårning pågår och sjukvården kontaktar eventuella berörda.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2024-09-09 16:55

Det var den 6 september som föräldrar till barn som besökt barnmottagningen vid Piteå sjukhus den 28 augusti kontaktades av smittskydd med anledning av att en personal som vistats i lokalen insjuknat i mässling. Exakt hur många som exponerats är oklart, men PT känner till minst två ovaccinerade barn som utsatts.

– De sa till oss att personen som fått mässling har vistats i samma lokaler som vår dotter på barnmedicin. Det gör jätteont i hjärtat att mässling kan spridas på en barnavdelning där barnen redan är nog sjuka, säger mamman från Piteå som nu är isolerad med sin dotter.

Mässling är en mycket smittsam sjukdom som vanligtvis ger feber och utslag. Den kan ibland orsaka allvarliga sjukdomstillstånd och dödsfall där spädbarn är mest utsatta. Inkubationstiden är oftast 10-12 dagar, men kan variera från 7 till 21 dagar. 

– Det har gått tolv dagar sedan vår dotter exponerades. Hon har inga symtom än, men hon kan fortfarande bli sjuk, säger mamman.

Barn erbjuds vaccination mot mässling och första dosen ges vid 18 månaders ålder.

– Vår dotter har inte hunnit bli vaccinerad än och det är klart man är orolig. Jag har förstått att det är farligast för spädbarn.

PT har sökt smittskyddet vid Region Norrbotten. Ellen Vesterlund som är ställföreträdande smittskyddsläkare har inte möjlighet för en intervju men svarar på frågor via mejl.

"Under några dagar i slutet av augusti har barnen exponerats. De som har exponerats har kontaktats av Regionen. Information har även gått ut till hälso- och sjukvårdspersonal att vara uppmärksam på symtom som kan vara mässling", skriver hon.

Hur upptäcktes att barnen har exponerats för mässlingssmitta?

"Vi har kontaktats av en annan region där en person konstaterats ha mässling."

Hur kommer det sig att en ur personalen har kunnat insjukna i mässling?

"Det vet vi inte. Eftersom personen insjuknat i en annan region så ombesörjer vi bara den smittspårning som berör personer i vår region. Det är klarlagt att personen inte smittats i Norrbotten. Det finns inget samband med tidigare fall i Norrbotten."

Enligt Ellen Vesterlund finns det i nuläget ingen känd smittspridning. 

"Utöver de två fall vi har haft i Norrbotten, som inte har någon koppling till varandra, känner vi inte till att något ytterligare person har smittats."

Den andra personen som insjuknat i mässling har varit på Sunderby sjukhus.

Sällsynt virus i Sverige

Mässling, som orsakas av morbillivirus, är en mycket smittsam sjukdom. Mässling är vanlig i länder med låg vaccinationstäckning, men sällsynt i Sverige på grund av barnvaccinationsprogram.

Personer som insjuknar i mässling får hög feber, ögonirritation och besvärlig torrhosta. Efter några dagar uppträder röda och ofta sammanflytande utslag. Komplikationer är vanliga och bakterier kan orsaka sekundärinfektioner som öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation. Mässlingviruset kan också orsaka lunginflammation i sig självt.

Mässling kan ibland, ungefär 1 på 1000 sjukdomsfall, orsaka en allvarlig hjärninflammation. Denna läker i regel ut, men kvarstående hjärnskador och dödsfall förekommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!