Otryggt med släckta gatulysen

Pitebor känner sig otrygga när gatubelysningen släcks ner när det fortfarande är mörkt ute på kvällarna. Kommunen öppnar upp för att tända i vissa områden, men gatubelysningen är svår att detaljstyra.

”Trygghetsfrågan är jätteviktig och om folk känner sig otrygga så ska vi tända upp i största möjliga mån vi kan”, säger Ulf Nordin, driftunderhållschef gata/va. (Arkivbild)

”Trygghetsfrågan är jätteviktig och om folk känner sig otrygga så ska vi tända upp i största möjliga mån vi kan”, säger Ulf Nordin, driftunderhållschef gata/va. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-05-07 14:15

Att den stora delen av kommunens gatubelysning släcks ner under maj, juni och juli är ett politiskt beslut som har funnits i flera år. Det grundar sig i ett sparkrav om att reducera energikostnader samt att nå upp till tagna energi- och klimatmål. Men i början av maj är det fortfarande mörkt om kvällarna och i sociala medier samt på insändarplats har Pitebor reagerat över att gatubelysningen redan är nedsläckt, något som upplevs som otryggt.

Tillräckligt ljust

I maj anses det vara tillräckligt ljust ute för att kunna genomföra den här åtgärden.

– Vi kan diskutera att tända upp belysning på vissa områden om det känns otryggt. Trygghetsfrågan är jätteviktig och om folk känner sig otrygga så ska vi tända upp i största möjliga mån vi kan, men det måste fungera logiskt också. Jag är inte främmande att tända upp vissa områden, men för att tända belysningen i hela kommunen krävs ett nytt politiskt beslut, säger Ulf Nordin, driftunderhållschef gata/va.

Det var dåvarande teknik- och servicenämnden som fattade beslutet. I dag ligger kommunens belysningsärenden under samhällsbyggnadsnämnden. Beslutet handlar som sagt om att reducera energikostnader och med dagens elpriser sparar kommunen in runt 125 000 kronor med tre månaders släckt gatubelysning.

"Inte bra"

Brith Fäldt, samhällsbyggnadsnämndens ordförande, delar uppfattningen om att den släckta gatubelysningen kan upplevas som otryggt.

– Det är inte ett bra beslut, men om det är så att vi har det uppdraget att släcka så går vi det. Det finns ett sparförslag om att släcka tidigare på hösten men det tycker jag är ännu sämre, säger hon.

Kan det vara aktuellt att ändra beslutet?

– Beslut är alltid till för att granskas. Finns tekniken, möjligheten och ekonomin, så ska vi självklart granska alla beslut och se efter om är det är ändamålsenligt, säger Brith Fäldt.

På Pite energi uppger elkraftingenjören Lennart Nilsson att det är svårt att detaljstyra gatubelysningen i dagsläget.

– Det är besvärligt och det kräver en hel del arbetsinsatser, men vi kommer att byta styrsystem vilket medför att det i framtiden kommer att vara lättare att tända gatubelysningen i mindre områden, säger Lennart Nilsson.

Patrullera mer

Kenneth Lundqvist, lokalpolisområdeschef, förstår att folk kan uppleva gatumiljön mer otrygg.

– Det finns inget som pekar på en högre brottslighet för att man släcker ner, men mörker är en del som kan skapa otrygghet, visst är det så, säger han.

Om allmänheten upplever vissa områden som otrygga kan polisen patrullera mer på sådana ställen.

–  Men då måste vi föra en dialog för att få reda på vad det är för ställen. Vår uppfattning av otrygga platser behöver inte vara samma som den allmänheten har, förklarar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!