Otrygghet för bönderna när de gamla näten släcks

Mjölkningsrobotar, bevattningssystem, styrsystem i traktorer och automatiska utfodringsvagnar kan slås ut när mobilnäten förändras. "Allt känns svajigt", säger mjölkbonden Ulla Bergström i Bodsjön.

Ulla Bergström på Algots gård i Bodsjön är positiv till teknikutveckling men oroas över svajig mottagning som gör att mjölkningsroboten inte kan larma. "4G och 5G är säkert bra, men det måste gå hand i hand med mobiltäckningen annars blir det en otrygghet", säger hon.

Ulla Bergström på Algots gård i Bodsjön är positiv till teknikutveckling men oroas över svajig mottagning som gör att mjölkningsroboten inte kan larma. "4G och 5G är säkert bra, men det måste gå hand i hand med mobiltäckningen annars blir det en otrygghet", säger hon.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2023-03-07 08:00

För jord- och skogsbrukare är det avgörande att ha koll på vilka uppkopplade tjänster gården har för att inte påverkas när 2G och 3G försvinner. För de bönder som PT har pratat med råder det en osäkerhet kring om de kommer att drabbas och isåfall hur.

undefined
Mimmi Andersson, driftchef på Grans, hoppas att leverantören av skolans mjölkningsmaskin hinner lösa larmproblemet. (Arkivbild)

Ulla Bergström som driver Algots gård i Bodsjön tillsammans med maken Anders Bergström, tycker att det finns frågetecken kring vem som har ansvaret att säkerställa kommunikation.

undefined
Ann-Christin och Magnus Sandin i Älvsbyn, har ny utrustning som fungerar mot 4G men förstår att nedsläckningen kan drabba andra hårt. (Arkivbild)

– Vi har 2G så vi kommer att behöva en ny lösning snart för vår 15 år gamla mjölkningsrobot och utfodringsvagn. Det blir nog en GSM-modul kopplat till 4G så jag tror inte att det behöver vara så stor sak så länge det finns mobil täckning, vilket vi har problem med! Jag kan konstatera att förr när det fanns ett statligt ansvar för kommunikationen, så fungerade det. Numera är det inte självklart att någon kommer och fixar. Post- och telestyrelsen kan ge råd, men det hänger på en själv att fixa kommunikationen, säger hon och fortsätter:

undefined
"Vi tvingades skaffa förstärkare när det fasta nätet försvann, men det går på 2G så vi måste uppdatera när det blir 4G", säger Ulla Bergström.

– I maj 2022 skulle fast telefoni försvinna hos oss, men redan vid jul 2021 körde en lastbil av en kabel efter Granträskmarkvägen och vi fick då ett akut problem då mjölkningsroboten inte kunde ringa och larma. Roboten gick på den fasta telefonin, för vi har inte haft tillräcklig täckning på mobila nätet. Vi stod där utan larm och fick själva fixa en förstärkare till det mobila nätet, men allt känns svajigt.

undefined
För att få veta att en ko är sjuk eller inte kommer till mjölkning så krävs det att roboten kan upptäcka detta och har ett väl fungerande larmsystem. Larmet måste kunna nå ansvarig person dygnet runt.

Ann-Christin Sandin och Magnus Sandin på Isakgården i Älvsbyn, har ny utrustning men förstår att nedstängningen av 2G och 3G kan drabba andra hårt.

– Våra två mjölkningsrobotar är ett år gamla och kopplas mot 4G så vi klarar oss nog ganska bra då vi hör till centralorten. Visst är man orolig, men jag kan inte säga att vi har problem än då vi även kan koppla in oss på bredbandet. Men det kan drabba vissa väldigt hårt för de här moderna systemen bygger ju på att man har internetuppkoppling. Jag tycker det är synd att staten tar bort fasta nät, de ska se till att det går att ringa, säger Magnus Sandin.

undefined
Ulla Bergström tycker att det finns frågetecken kring vem som har ansvaret att säkerställa kommunikation.

Mimmi Andersson, driftchef på Grans, berättar att skolans mjölkningsrobot är tre år gammal.

– Leverantören säger att det larmsystem vi har inte kan "tala" med 4G eller 5G. De arbetar på en lösning men vi har inget klart datum. Så det betyder att vi får problem om de inte löser det innan 3G och 2G släcks, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!