Österbo satsar på mångfald

På äldreboendet Österbo prioriteras mångfald. Här arbetar kvinnor och män från olika länder och kulturer.– Vi är väldigt öppna för att ge alla en möjlighet att komma och jobba hos oss, säger boendechefen Ewa Wiklund.

Wiktoria Jansson, som bor på Österbo, har inte ens tänkt på att många av dem som jobbar där kommer från olika länder. Här tillsammans med Izabela Bober.

Wiktoria Jansson, som bor på Österbo, har inte ens tänkt på att många av dem som jobbar där kommer från olika länder. Här tillsammans med Izabela Bober.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-12-18 10:41

Polen, Bosnien och Somalia är några av nationaliteterna som finns representerade i Österbos personalstyrka.

– Mångfaldsarbetet har vuxit fram successivt. Vi tycker att Piteå kommuns mångfaldsmål är viktigt, säger Madelene Södersten, boendechef.

Hennes kollega Ewa Wiklund förklarar att många som kommer från andra länder väljer att utbilda sig till undersköterska.

– Arbetet blir ett naturligt sätt att komma in i samhället och lära sig språket, säger hon.

Undersköterskan Nazima Hozic instämmer.

– Absolut bidrar jobbet till att man lättare lär sig svenska, särskilt när man har en partner från samma land som en själv, säger hon.

Själv flydde hon från Balkankriget till Sverige för 22 år sedan.

Tre månader

Izabela Bober valde att lämna sitt hemland Polen för tre år sedan. Flyttlasset gick till Piteå.

– Min syster bodde redan här, jag ville flytta närmare henne, säger hon.

Eftersom det inte fanns någon pågående konflikt i Polen skulle Izabela Bober inte få stanna i Sverige längre än tre månader, om hon inte skaffade sig jobb och bostad så att hon kunde säkra sin egen försörjning.

– Jag började jobba på en restaurang först, men jag trivdes inte riktigt med det arbetet. Jag sökte mig till Vägledningscentrum där jag fick kontakt med en jättebra vägledare. Han tipsade mig om att det fanns goda chanser till jobb om man utbildar sig till undersköterska, så jag tog hans råd, berättar Izabela Bober.

Två språk

I dag är hon tillsvidareanställd på Österbo. Kommunikationen med de äldre varierar.

– Vissa är jätteglada och nyfikna. Andra som kanske inte mår så bra kan bli lite oroliga när de inte riktigt förstår min accent, säger Izabela Bober.

Bosniska Sefika Husanovic upplever att de äldre mestadels tycker att mångfalden är positiv.

– Ja, jag tycker aldrig det är några problem. Däremot var det lite jobbigt i början när man skulle lära sig både svenska och pitemål, det var som om man skulle lära sig två språk, säger hon och skrattar.

Ewa Wiklund ser många fördelar med mångfald på arbetsplatsen.

– Attityderna i arbetsgrupperna förändras när man är olika. Det vi främst ser är att vi är ju inte så olika, vi är ju alla människor, säger hon.

Ytterligare en fördel är att det blir enklare att organisera bemanningen vid storhelger, när inte alla i personalen firar till exempel jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!