Att Moderaternas och Kristdemokraternas budget gick igenom i riksdagen, med stöd av Sverigedemokraterna, innebär bland annat att investeringsstödet för byggande av hyres- och studentlägenheter ska avvecklas under några år. Efter årsskiftet får inga nya beslut tas.
Avvecklingen av stödet får konsekvenser för byggbranschen och hade kunnat slå hårt mot Lindbäcks bygg.
– Vi har ett antal projekt på gång som är beroende av investeringsstöd. Ett av dessa passerade nålsögat precis och vi fick klartecken igår. Det handlar om projekt Lindängen som innebär byggandet av 121 hyresrätter i Malmö, säger Stefan Lindbäck.
Han är generellt emot subventioner och menar att Lindbäcks har klarat sig utan dem. Han säger vidare att införandet och borttagande av subventioner rubbar arbetssätt och skapar instabila spelregler i branschen.
– På kort sikt kan det bli så att vi skriver kontrakt på byggandet av lägenheter med en beställare som är beroende av investeringsstöd. När stödet hastigt försvinner måste kanske kontraktet rivas upp och då står vi där med beställt material och veckor med inplanerat arbete i fabriken, som plötsligt inte blir av, säger Stefan Lindbäck.
Ett sådant projekt skulle kunna vara Segeparksgatan, också det i Malmö. Här har Lindbäcks ett bygge av 68 mindre hyresrätter på gång.
– För detta har vi några veckors arbete i fabriken inplanerat, men hur det blir nu är som sagt oklart, säger Stefan Lindbäck.
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) kritiserar M och KD för att ha drivit igenom en budget som tvärstoppar investeringsstöd till hyresrätter. Det kan enligt honom innebära att över 10 000 lägenheter med lägre hyror inte blir av.
Som Peter Eriksson beskriver det ”smäller Moderaterna igen dörren” just när stöden och intresset från byggbolag och byggherrar tagit fart efter några tröga startår.
– Det här innebär att många företag hamnar i stora problem. De har planerat och räknar ändå med att politiken ska fungera i någon mening och har avtal och underleverantörer klara, och så blir det bara tvärstopp, säger Peter Eriksson.
De allmännyttiga bolagens intresseorganisation Sabo kritiserar de snabba kasten.
– Det som är bekymret här är att det är bolag som har jobbat i flera år och så ändras förutsättningarna över en dag, säger Anders Nordstrand, vd för Sabo.
Nordstrand anser att alla som lämnat in ansökningar före den sista december i år och fått dem beviljade måste kunna få stöd.
– Annars finns det risk att bolag drabbas hårt och att många byggen inte kan komma till stånd.