Osäkra klimatpolitiken får Piteåbolaget att blicka mot Europa

Regeringens svängning i frågan om reduktionsplikten öppnar för revansch för svenska producenter av biobränsle. Piteåföretaget Sunpine välkomnar en höjning men vd:n David Öquist säger att kängurukörningen i svensk klimatpolitik fått bolaget att vända sig mot Europa. "Det är bra för Piteå men dåligt för Sverige", säger han.

Sveriges regering chocksänkte reduktionsplikten bara för att nu svänga och höja den igen. Turerna i drivmedelspolitiken har fått Piteåbolaget Sunpine att vända blicken mot Europa. "Det här har varit bra för Sunpine, bra för Piteå men dåligt för Sverige", säger vd David Öquist. (Arkivbild)

Sveriges regering chocksänkte reduktionsplikten bara för att nu svänga och höja den igen. Turerna i drivmedelspolitiken har fått Piteåbolaget Sunpine att vända blicken mot Europa. "Det här har varit bra för Sunpine, bra för Piteå men dåligt för Sverige", säger vd David Öquist. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2024-09-06 08:30

Nyheten i korthet

  • Sunpine, ett företag baserat i Piteå, har omriktat sin verksamhet mot Europa på grund av osäkerheten i svensk klimatpolitik.
  • Företagets VD, David Öquist, välkomnar regeringens beslut att höja reduktionsplikten från 6 till 10 procent, men anser att det inte räcker för att uppnå Sveriges klimatmål.
  • Trots att denna förändring är positiv för Sunpine och Piteå, menar Öquist att det är en förlust för Sverige då producenter av biobränsle hittar stabilare marknader utomlands.

När den nuvarande regeringen chocksänkte reduktionsplikten från trettio till sex procent blev det ett hårt slag mot den svenska marknaden för biodrivmedel. Piteåföretaget Sunpine är en stor producent av hydrerad vegetabilisk olja (HVO) och bolagets vd David Öquist säger att regeringens beslut fått stora konsekvenser för företagets verksamhet.

– När man sänkte reduktionsplikten från trettio procent till sex procent så försvann svensk HVO-marknad i praktiken helt. Det påverkade oss på Sunpine mycket eftersom vi tidigare jobbat uteslutande mot Sverige och nu fått rikta vårt fokus utomlands.

Det politiska tilltaget tvingade Sunpine att se över sin affär. Sedan regeringens beslut har bolaget arbetat med att ta ner produktionen och samtidigt försöka hitta nya kunder utanför Sveriges gränser, vilket man också gjort med framgång. När regeringen nu svänger i frågan och istället höjer reduktionsplikten från sex till tio procent öppnar det nya möjligheter för svenska producenter av biodrivmedel, men från Sunpines sida har man redan tagit steget från Sverige till Europa. 

– Sedan den svenska marknaden försvann är det många raffinaderier ute i Europa som kontaktat oss för att fråga om det finns intresse att jobba tillsammans. Vi har alltid haft ögonen på oss ute men det har aldrig funnits anledning för oss att jobba någon annanstans då Sverige tidigare varit så drivande i biodrivmedel. Vi har alltid haft vår marknad här i Sverige. Nu har vi istället öppnat dörrarna ut mot Europa, säger David Öquist.

undefined
Sunpine tillverkar biodiesel. När regeringen sänkte reduktionsplikten kollapsade bolagets marknad i Sverige. Nu arbetar man intensivt för att istället flytta sin affär till Europa. (Arkivbild)

Trots Sunpines nya blickar mot den europeiska marknaden säger David Öquist att han principiellt ser positivt på en höjning av svensk reduktionsplikt.

– Jag tycker det är bra att man höjer den igen. Det är en politisk signal om att reduktionsplikten är ett viktigt verktyg för att minska fossila utsläpp. Den grundläggande problematiken i samhället är att vi har för mycket fossila oljor. Världen har också beslutat att vi ska bort med dem. Det är drivkraften. Jag ser denna höjning som en politisk signal om att reduktionsplikten är ett viktigt verktyg för att minska fossila utsläpp fram till 2030. Att koppla bort biobränslen från svensk transportsektor var väldigt problematiskt för svensk klimatpolitik. Nu tar man ett litet kliv tillbaka.

Tror du att denna höjning är tillräcklig?

– Nej. Politikerna säger att det här är en gyllene lösning som gör att man når sina klimatmål. Jag hoppas att de har rätt men jag har svårt att se hur det ska gå till. När man går från 30 procents reduktionsplikt så ökar man utsläppen kraftigt. Den här förändringen återställer inte det. Om man inte kunde nå klimatmålen med 30 procents reduktionsplikt så tror jag inte man gör det med tio procent heller. När man tog bort reduktionsplikten gjorde man det med kostnad som motivation, och jag tror inte att kostnad kan vara en drivkraft om man ska få bort fossila oljor. Då är man i händerna på oljebolagen och då kommer man att misslyckas.

Trots att David Öquist ser positivt på höjningen säger han att de politiska turerna kring reduktionsplikten gjort marknaden osäker. Där nya affärer i Europa är bra för både Sunpine och Piteå ser han en förlust för Sverige när producenter av biobränsle hittar tryggare marknader utomlands.

– Det här har varit bra för Sunpine och det har varit bra för Piteå kommun men det är dåligt för Sverige. Jag har svårt att se att vi kommer att rikta våra volymer mot Sverige igen. Så länge den här politiska ryckigheten kvarstår kommer vi inte att göra oss beroende av svensk marknad.

Med nya europeiska affärspartners ser man för Sunpines del nu fram mot ökade volymer i utländsk försäljning. Då man sedan tidigare använt sig av båt för att transportera sin färdiga biodiesel finns logistiken redan på plats för försäljning i Europa. David Öquist säger att man trots utmaningarna som en oförutsägbar svensk klimatpolitik skapat nu hoppas på att öka produktionen under nästa år.

– Vår marknad minskade kraftigt under 2024 men redan under 2025 är ökningen i Europa större än den affär som försvann i Sverige. Vi ser kraftigt ökade volymer från nästa år och vi jobbar just nu med att se över hur produktionen kommer att se ut.

undefined
David Öquist säger att den politiska osäkerheten i hanteringen av reduktionsplikten gör att Sunpine väljer bort Sverige som marknad. "Vi kommer inte längre att göra oss beroende av svensk marknad", säger han. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!