Oroväckande få söker till polisutbildningen

Polisen Norrbotten har arton platser inför höstens intagning – fem är fyllda. "Vi vill fylla alla platser", säger Andreas Nyberg, polisområdeschef i Pite älvdal.

Vårterminen 2021 ökade platserna på Polishögskolan för Polisen Norrbotten från ett tiotal till ett tjugotal varje termin, men söktrycket är svagt. (Arkivbild)

Vårterminen 2021 ökade platserna på Polishögskolan för Polisen Norrbotten från ett tiotal till ett tjugotal varje termin, men söktrycket är svagt. (Arkivbild)

Foto: Johan Nilsson/TT

Piteå2021-03-23 08:00

Det ska bli fler poliser till år 2024. Målet enligt regeringsuppdraget är 38 000 polisanställda, varav 26 000 poliser. Tillväxten har börjat och fokus har i första skedet varit att utöka i södra Sverige. Vårterminen 2021 ökade dock platserna för Polisen Norrbotten från ett tiotal till ett tjugotal varje termin, men söktrycket är svagt och Andreas Nyberg, polisområdeschef i Pite älvdal, är orolig.

– Det är oroväckande att vi bara fyllt fem av arton platser inför intagningen till hösten, vi vill fylla alla platser. Av 21 platser fyllde vi 15 under vårterminen, säger han.

Polisutbildningen omfattar fem terminers heltidsstudier. I utbildningen ingår en sex månaders aspiranttjänstgöring i en polisregion. Utbildningen finns på fem orter i Sverige, bland annat i Umeå och går även att läsa på distans. 

– Norrbotten har de kommande tre intagningsomgångarna fram till 2024 på sig att fylla de här platserna. Känner man någon som skulle passa som polis så ska man tipsa dem att det är ett bra läge nu, säger Andreas Nyberg.

Enligt honom sparas det inte på krutet när det gäller marknadsföring av utbildningen.

– Vi kör med kampanjer till gymnasieelever. Vi lägger ut på sociala medier och ordnar chattar, vi försöker märka inlägg med hashtag "bli polis" och vi har material med oss i polisbilarna om någon vill veta mer om yrket. Tidigare har vi även haft informationsmöten men det går inte i covidtider.

Vad beror det svala intresset på?

– Det är svårt veta, men kan ha att göra med att polisutbildningen är en yrkesutbildning. De intresserade kanske sökte andra utbildningar i första hand. 

För att öka suget ska en arbetsgrupp tillsättas för att se om det går förbättra så att eleverna så tidigt som möjligt får veta vart man blir placerad efter utbildningen.

På Framnäs folkhögskola i Öjebyn finns en ettårig polisförberedande utbildning för den som vill söka till polishögskolan. Flera av eleverna ska göra antagningstesterna till polishögskolan i vår.

– Deltagarna får en god inblick i vad polisyrket innebär och blir förberedda för att på ett bra sätt klara intagningstesterna, säger Per Eriksson, kursansvarig.

Han säger att intresset för utbildningen har ökat sedan starten 2018 när nio elever gick den. Förra hösten togs 14 elever in.

– Intresset är hyfsat, men kunde bli bättre. Vi har tre–fyra stycken som sökt inför hösten redan nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!