Det gäller nio stycken orosanmälningar eller liknande gällande barn som av olika skäl inte kunnat handläggas i den så kallade mottagningsgruppen, där fyra socialsekreterare jobbar med rådgivning och med att göra förhandsbedömningar om en utredning ska inledas.
Det handlar om att tjänstemännen inte kunnat agera objektivt då de haft någon form av personlig relation till någon inblandad part (vårdnadshavare).
Ärendena har då förts över till närmsta chef för handläggning, denne´skulle sedan fördela ärendena på andra socialsekreterare.
När mottagningsgruppen efter en tid såg att ingenting hänt med anmälningarna togs kontakt med chefen, som svarade att de tagits om hand. Saken väckte dock oro då det i datasystemet fortsatte att se ut som om ingenting hänt.
Till slut anmäldes saken till socialförvaltningens kvalitetssamordnare.
Det var i februari 2018 och det äldsta ärendet, orosanmälan, hade då legat till synes utan åtgärd sedan maj 2017.
Nu har avdelningen stöd och omsorg säkerställt att samtliga ärenden är hanterade och utvecklat nya rutiner för att något liknande aldrig ska kunna hända igen, men nämnden väljer att göra en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
– Vi har haft upp det här i nämnden och konstaterat att ingen kommit till skada på något vis, men vi tycker ändå att det ska anmälas till IVO, det hade ju kunnat gå illa, säger ordföranden Agnetha Eriksson (S).