Kriget i Ukraina orsakar oro inom byggindustrin. Bland annat använder kakelfabriker i Italien nästan uteslutande rysk gas för att bränna sina produkter. Energipriserna har skjutit i höjden och det påverkar den svenska marknaden.
Även om svenska importörer tar in containervis med byggmaterial så räcker det inte. Wennstig berättar att ekgolv inte går att få tag i överhuvudtaget. Produktionen av golven sker till stor del i Ryssland och i Ukraina.
– Det är en balansgång för stora fastighetsbolag och byggare som inte vill stå utan material. Frågan är om man ska man köpa på sig för att klara av produktionen. Det blir nästan som när det bunkrades toapapper i början av pandemin. Det enda vi vet är att det kommer att bli svårare att producera men vad effekterna av det blir vet vi inte än, säger han.
Att priserna stiger finns det en medvetenhet om. Men det är först när fabrikernas lager börjar sina som man kan se någon effekt.
– Jag har sett någon enstaka rejäl prishöjning på plattor men då har det varit när alla dåliga effekter har samlats i en och samma produkt. Material som kommer från båda länderna och plattor som bränts i Italien, säger han.
Niklas Odeblom, distriktsäljare för Svenska kakel i Norrland, har fått en prognos. Italien har en stor infrastrukturbrist. Kakelfabrikanterna köper det mesta av råvaran från Ukraina.
– Det råvarulager man har i fabrikerna räcker i cirka tre till sex månader. Nu tittar man på att importera från andra länder som Spanien, Portugal och Turkiet som inte har lika stor andel gasimport från Ryssland. Gasen kan stiga ytterligare i pris, säger han.
Men det handlar inte bara om gas utan också om energi- och transportpriser.
– När dieseln stiger ökar omkostnaderna för transporterna. Vissa fabriker har problem men de vi jobbar med har det inte i dagsläget, säger han.
Han jobbar med Colorama och Noak i Piteå samt Svenska kakel i Norrlands egen anläggning i Luleå.
– Noak håller på bland annat med samhällsflytten i Gällivare och i Kiruna. Där går det åt en hel del kakel. Tittar man på Luleå och Skellefteå som är expansiva, så är det klart att det går åt mycket där också. Det är ingen jättefara ännu men vem vet hur det ser ut framöver. Det är svårt att sia om framtiden, säger Niklas Odeblom.