Oroliga brukare efterlyser munskydd

Brukare inom hemtjänsten tycker inte att det räcker att personalen bär visir. "De borde även ha munskydd, står de nära räcker det med en host eller nys så får jag det på mig", säger en brukare.

Hemtjänstpersonal bär visir vid "ansiktsnära" moment för att skydda brukarna. Men oroliga brukare vill att personalen även ska ha munskydd och att skydden ska bäras under hela besöket oavsett arbetsmoment.

Hemtjänstpersonal bär visir vid "ansiktsnära" moment för att skydda brukarna. Men oroliga brukare vill att personalen även ska ha munskydd och att skydden ska bäras under hela besöket oavsett arbetsmoment.

Foto: Bernt Ekdahl / TT

Piteå2020-11-29 21:00

Som en ytterligare försiktighetsåtgärd för att skydda brukare bär hemtjänstpersonal sedan en tid visir vid "ansiktsnära" moment. Det finns dock brukare som upplever att detta inte räcker och vill att även munskydd används.

– Jag har bett flera gånger att de ska använda munskydd vid exempelvis duschning när de är riktigt nära, men enligt instruktionerna de fått så räcker det med visir. Munskydd används bara om personen de besöker har förkylningssymptom, säger en brukare som PT talat med.

Hon tycker även att det är en otrygghet att personalen inte bär något skydd alls när de är längre bort än två meter.

– När de diskar eller städar har de inget visir på sig men samma där, om de hostar och bär på smitta så kommer det ju ut i luften i lägenheten, säger brukaren som inte tycker det är tider nu att spara in på kostnader.

Helena Magnusson, chef för hemtjänsten i Piteå, säger att frågan om munskydd absolut inte handlar om pengar.

– Det har det aldrig gjort, ingen av de åtgärder vi vidtagit har haft bärighet på pengar.

Istället handlar det om vilka rekommendationer Region Norrbotten går ut med. Folkhälsomyndigheten rekommenderar visir eller munskydd vid ansiktsnära vård och Region Norrbotten har förordat visir.

– Vi ska lyssna på dem med bäst kompetens. Att fladdra runt med egna beslut i olika situationer tror jag bara skulle skapa mer oro.

När det gäller frågan om att bära visir under hela besöket hos en omsorgstagare är resonemanget likadant.

– Visst skulle vi kunna säga till personalen att visiret alltid ska vara på, men vi lyssnar på regionen. Skulle de gå ut och säga att visiret alltid ska vara på då gör vi det, säger Helena Magnusson.

Hennes bedömning är att visiret fungerar bra för att skydda brukarna men hon är medveten om att det finns en oro.

– Det finns brukare som uppger att de har symptom för att de vill att personalen ska ha mer skydd när de kommer. Det är en oro som vi måste hantera. 

Socialstyrelsen statistik (till och med 23 november) visar att av de 50 personer över 70 år som hittills smittats av covid-19 i Piteå är 17 inom särskilt boende och 0 i hemtjänsten. Motsvarande siffror för Luleå visar 115 smittade, 8 inom säbo och 25 inom hemtjänsten. För Boden är siffrorna 87 smittade, 12 inom säbo och 23 inom hemtjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!