Oroande trend med färre studenter

LTU Piteå får inte tillräckligt med studenter. Trenden är tydlig sen några år. ”Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var oroad”, säger Tommy Lundström, utbildningsledare vid LTU Piteå.

Medieutbildningen har en nedåtgående trend. För att råda bot på detta håller arbete på med att förändra utbildningen mer mot information och kommunikation.

Medieutbildningen har en nedåtgående trend. För att råda bot på detta håller arbete på med att förändra utbildningen mer mot information och kommunikation.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2019-08-28 16:03

LTU i Piteå har haft en negativ trend i några år. Färre söker hit för sitt förstahandsval och de tilldelade utbildningsplatserna fylls inte vid flera av utbildningarna. Inte heller finns några reserver.

De som dykt upp och skrivit in sig i år för att studera till musiklärare var fem personer. Utbildningen rymmer mellan 10 och 15 platser. Vid danslärareutbildningen har tre personer skrivit in sig av maxim åtta platser. Gehörsbaserat musikskapande rymmer tio platser, fyra skrev in sig.

Men intagningen sker löpande till mitten av september så än är det osäkert hur platserna fylls. Riktiga undervisningen börjar på måndag.

Även medieutbildningen har en nedåtgående trend. Därför pågår arbete med att förändra både utbildningen och rekryteringsprocessen.

I år hoppas man på fler sökande genom den förlängda ansökningstiden som pågår till nästa vecka. De senaste fyra åren har man öppnat utbildningen för sen anmälan.

– Just nu är vi 22 på totalt 36 platser. Vi hoppas på fler genom andrahandsuttagningen, säger Tommy Lundström.

Redan nu ser man över rekryteringen till nästa år.

– Antagningssystemet fungerar inte riktigt. Folk kan tacka ja men dyker inte upp så vi ska se vad vi kan göra åt det, säger Lundström.

Den nedåtgående trenden är oroväckande.

– I fjol började 24 personer. Det var ett drastiskt dropp i fjol.

Han sticker inte under stol med att han är oroad.

Var går smärtgränsen?

– Det vet jag inte. Det är upp till prefekt och universitet att avgöra. Men givetvis önskar vi fler sökande. Om den nedåtgående trenden fortsätter så är det oroande.

Vid starten av utbildningen, i början av 2000, var söktrycket högt. Med åren har det minskat och det har sett likadant ut för alla medieutbildningar i landet.

I ett försök att vända trenden pågår en översyn av utbildningen.

– Jag tror vi skulle kunna jobba mer mot en utbildning till informatör och kommunikatör för att möta arbetsmarknaden. Kärnan ska alltid vara att skapa ett trovärdigt innehåll om än man jobbar med poddar, you tube eller text, säger Patrik Häggkvist, huvudutbildningsledare.

Nästa år det tänkt att programförklaringen ska se annorlunda ut.

–  Den stora nöten att knäcka är att få unga att förstå att oavsett hur man vill uttrycka sig i så behövs en journalistisk grund, säger Tommy Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om