På tisdagen fick två smittade personer intensivvård i Piteå och en i Gällivare. Med tanke på att antalet smittade ökar i Norrbotten så kan också behovet av intensivvård öka.
– Det är inte som i april, men vi ser en ökning och det finns anledning att hissa en liten varningsflagga, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
Nystedt påtalar att en viktig anledning till ökningen är att folk med lindriga förkylningsymtom inte stannar hemma i lika hög grad. En annan orsak är att folk inte är lika noga med att hålla social och fysisk distans.
Hur bedömer du läget i Piteå?
– Vi konstaterade 27 nya fall i Piteå i förra veckan. Det är ganska många, säger Anders Nystedt och påpekar att om ökningen fortsätter kan det bli aktuellt med lokala föreskrifter och restriktioner.
Att Piteå har drygt 0,5 promille smittade per tusen invånare de senaste två veckorna ser han som allvarligt. Över en promille så utgör det en komponent i en förnyad helhetsbedömning av läget.
– Då får man fundera och jag anser att informationsspridningen måste intensifieras även på kommunnivå.
Anders Nystedt poängterar samtidigt att individen har ett stort ansvar enligt smittskyddslagstiftningen.
Som bekant fungerade Piteå sjukhus som center för intensivvården av coronasmittade. Den "avvecklades" i somras, men kan snabbt sjösättas vid behov.
– Det är förberett, men det vore olyckligt eftersom det skulle förvärra operationsköerna. Därför är det så viktigt att folk lyssnar på våra råd för att minska smittspridningen, säger Per Berglund, divisionschef för länssjukvården.
Från augusti har sjukvården framgångsrikt börjat beta av kön på cirka 3 000 personer som väntat på operation. I Piteå är det främst ortopediska ingrepp det handlar om.
Från regionens sida jobbar man hårt för att begränsa smittspridningen. Det ska bli lättare att testa sig och den 3 november lanseras egen provtagning.
Samma datum inleds vaccination mot säsongsinfluensan för riskgrupper och vårdpersonal. Normala år bruka drygt 50 procent vaccinera sig, men nu är målet högre.
– Målet är minst 75 procent. För alla andra erbjuds vaccin i december, säger Anna Alm Andersson, divisionschef för närsjukvården i Piteå.
När det gäller vaccin mot corona börjar det närma sig skarpt läge.
– Kanske redan efter årsskiftet. Det är rekordfort, säger Anders Nystedt.