På fredag är sista dagen för intressenter att lämna synpunkter på en eventuell bergtäkt på Degerberget. Vissa har redan sina synpunkter klara. En av dessa är Föreningen Norrbottens flora. I sammanställningen skriver man: "Området som planeras att exploateras ligger ett fåtal meter från Sveriges och därmed också Europas troligen rikaste växtlokal för den fridlysta orkidén norna (Calypso bulbosa). Växtlokalen är klassad som en s.k. nyckelbiotop och ingår också i ett ev. tillkommande naturreservat. Det vore en katastrof för naturen och ett oändligt svek mot Piteå kommuns gällande översiktsplan om området exploateras."
Tommy Bystedt, representant för föreningen, säger att den största farhågan är att en bergtäkt ska leda om grundvattnet och eventuellt ytvattnet så att nornan torkar ut och försvinner.
– Det vore helt förödande, säger han och påpekar att nornan är en av de arter som Sverige enligt EU:s habitatdirektiv har ansvaret för att skydda.
Hur tungt väger det ansvaret?
– Jag vet inte om EU kan utfärda sanktionsavgifter om man inte skyddar arten men klart är att nornan bara växer i den nordliga delen av världen och Europas kanske bästa nornalokal finns på Degerberget, säger Tommy Bystedt.
Ulf Sandström, markägarombud på Degerberget, välkomnar en bergtäkt och säger att den som får en sådan på sin mark är en vinnare.
– Den ekonomiska avkastningen för en bergtäkt överstiger skogsvärdet flera gånger om. Det är bara positivt, säger han.
Sara Stenström handlägger ärendet på kommunen. Hon poängterar att det än så länge handlar om ett tidigt samråd inför en eventuell tillståndsansökan. Kommunens sammanfattning är ännu inte färdigformulerad men då det handlar om täktverksamhet brukar kommunen titta på naturvärden, kulturvärden och friluftsvärden.
– Vi kan till exempel se över om det kan bli problem med buller för närboende, vilka vägar som finns och om det finns risk för att det kommer att damma. Vi påpekar olika naturfrågor och potentiella störningar som kan uppstå, säger hon.
Synpunkterna från de olika intressenterna kan företaget som vill anlägga täkten ta i beaktande vid en ansökan. Om en sådan görs skickas den till kommunen för yttrande.
Hur tungt väger kommunens yttrande?
– Förhoppningsvis ganska tungt, säger Sara Stenström.
Beslut om tillstånd tas av länsstyrelsen.