– Några exakta siffror har jag inte, men campinganläggningarna har drabbats allra värst, de har förlorat 50–60 procent av sin beläggning i sommar jämfört med ifjol, säger Wellborg som menar att hotell och vandrarhem däremot på sina håll faktiskt haft en hyfsad beläggning under semesterperioden.
– Kust hade till exempel riktigt fina siffror för juli månad efter att i stort sett alla hotell varit utan gäster hela vårperioden mars–maj.
Totalt sett har dock hela besöksnäringen tappat stort i och med att framför allt norrmännen uteblivit till följd av Covid-19 och stängda gränser.
– Piteå har ju förlorat 100 000 gästnätter, norrmännen står för 85 procent av alla de utländska gästerna så när de uteblir så är det ju katastrof för näringen, säger Wellborg.
Han konstaterar att Piteå klarat sig bättre än riksgenomsnittet, men att det inte räcker. Situationen är allvarlig, särskilt som man inte vet hur länge pandemin kommer att fortsätta att påverka.
Att hotell och campingplatser under sommaren inte kunnat hämta igen det de tidigare förlorat innebär nu en stor oro inför hösten och vintern, då man inte vet vad som händer, om smittspridningen fortsätter och resandet fortsatt kommer att frysa inne.
– Hela Swedish Lapland är jätteintressant för vinterturismen och vi satsar stort på resande från Holland, England och Tyskland till exempel, länder där de inte har så mycket vinter själva. Vi hoppas också mycket på det nya direktflyget mellan London och Luleå som SAS startar i december till och med mars månad, berättar han.
De utländska gästerna vill se snö och is, åka skoter och hundspann, se renar och älgar, mysa vid öppen eld och – ja, uppleva allt det som Swedish Lapland har att erbjuda. Men. Då var det ju det där med Covid-19.
– Fortsätter det här någon längre tid, kanske flera år, kommer många att tvingas ge upp, säger David Wellborg, såvida de inte kan vara flexibla och tänka nytt, kanske satsa på helt andra kundgrupper än normalt.
I tillväxtverkets statistik gällande antalet gästnätter i riket totalt för augusti, visar det sig att Stockholms och Värmlands län tappat allra mest – 62 respektive 41 procent jämfört med ifjol – och att Norrbotten ändå "hängt i" hyfsat bra, men med ett tapp på runt 28 procent.
Gästnätterna har totalt för riket minskat med 34 procent, där de utländska gästerna minskade 77 procent.