S-kommunalråden Helena Stenberg och Anders Lundkvist bjöd i måndags in till öppet videomöte på temat "Dansstaden Piteå". Många synpunkter handlade såklart om nedläggningen av dansprogrammet på Strömbackaskolan.
– Det är bra med bredd, men vi pratade en gång om att vi också vill vara en spets i Piteå. Någonstans känner jag ett styng i hjärtat att de här ungdomarna från Piteå som brinner för dansen och vill fortsätta utbilda sig kanske måste till Stockholm, sade Ann-Katrine Sämfors, tidigare socialdemokratisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Helena Stenberg förklarade att ambitionen är att starta upp en bra samverkan med Luleås gymnasiala dansutbildning.
– Det är klart att det är ett styng i hjärtat att vi har brutit vår utbildningskedja i dans. Det känner vi nog alla och det är mycket vi kommer att sakna. Men det finns chanser att bygga den igen och jag hoppas att vi som är med på mötet gör ett jobb tillsammans. Dansen är viktig för Piteå, för individen och för oss som människor.
Det framkom på mötet att två av tre danssalar i Christinaskolan har gjorts om till lektionssalar och att den sista försvinner i det nya Christinaprojektet. Katarina Wennberg, danslärare på Christinaskolan, är bedrövad över utvecklingen.
– Det är katastrof. Tre helt fantastiska danssalar som kommunen har lagt ned stora pengar på kastas nu i sjön. Det är så ogenomtänkt, säger hon.
Kvar återstår endast två salar i Regnbågens gamla källarlokaler där gymnasiet huserar i dag.
– Det är lågt i tak och inget ljusinsläpp. Det känns som att du kommer in i en grotta när du går in där. Det är inte bara att de är mycket sämre. De kommer inte att räcka till för dansprofileringen och satsningen på dans för alla och dans för hälsa som kommunen vill göra.
Den nuvarande matsalen på Christinaskolan ska byggas om till "kulturflygel" i Christinaprojektet. Då är det tänkt att det ska bli ett dansgolv för socialdansarna som står utan lokal sedan "Hemlunda" vid Noliarestaurangen försvann.
– Det ska bli ett väldigt bra golv där inne för social dans. Jag vet inte hur det fungerar för dansinriktningen på Christinaskolan att använda den på dagtid, men man kanske kan lägga in någon matta, sade Helena Stenberg.
Samma lösning med en matta som rullas ut och in föreslog Elisabeth Lindberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
– Vi förstår att det behövs ett annat golv om du ska dansa balett, men det måste gå att hitta vägar för att samnyttja lokalerna. Black box används både till dans och musik och det kan inte vara så att skolans lokaler ska stänga på kvällarna och fritidslokalerna ska vara stängda på dagarna.
Katarina Wennberg menar att golvet i den nya kulturbyggnaden kommer vara alldeles för halt till annan dans.
– Skaderisken är alldeles för stor med ett sånt golv. Vi har provat att dansa i Hemlunda och vi for som vantar där fast vi var barfota. Vi måste absolut samnyttja lokaler men det är helt omöjligt för oss att rulla ut och in en dansmatta på det sätt som de gör i black box. Mattorna är jättetunga och då måste det finnas en tekniker på plats som gör det.
Hon konstaterade att varje dans har sitt behov.
– Kulturflygeln är en jättebra satsning, men för mig är det en gåta att man plockar bort befintliga lokaler som är hur bra som helst och så bygger man något som inte fungerar.