"Det viktigaste nu är att de kommer vidare"

Roks finns som ett stöd och bollplank för Kvinnojouren Lillasyster. "Det viktigaste nu är att de kommer vidare och kan fortsätta arbetet med att stötta våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn", säger Emelie Huuva Skeppar, styrelseledamot.

"Man orkar inte driva en jour på ideella krafter om det uppstår sådana här konflikter", säger Emelie Huuva Skeppar, styrelseledamot i Roks och kontaktperson för Kvinnojouren Lillasyster. (Arkivbild)

"Man orkar inte driva en jour på ideella krafter om det uppstår sådana här konflikter", säger Emelie Huuva Skeppar, styrelseledamot i Roks och kontaktperson för Kvinnojouren Lillasyster. (Arkivbild)

Foto: Pär Bäckström / pbfoto.se

Piteå2023-05-23 09:01

Kvinnojouren Lillasyster tillhör Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Man har cirka 90 medlemsjourer och är en politisk röst och opinionsbildare och stöttar också jourerna.

– Men alla jourer är fristående föreningar liksom Roks, så vi är en opartisk röst till interna konflikter. Vi kan inte gå in och bestämma över jourerna, säger Emelie Huuva Skeppar, som även är aktiv inom kvinnojouren Iris i Luleå sedan nio år tillbaka och kontaktperson för Kvinnojouren Lillasyster.

Hon har följt PT:s rapportering och även haft kontakt med föreningen som bollplank och stöd.

– Kvinnojouren i Piteå är jätteviktig. Vi vill kunna stötta utifrån den roll vi har eftersom vi tycker det är så viktigt att de kommer vidare och kan fortsätta arbetet med att ge stöd till kvinnor, tjejer och barn i Piteå kommun och föra fram de här viktiga frågorna, säger Emelie Huuva Skeppar.

undefined
Kvinnojouren Lillasyster håller sitt extra årsmöte den 15 juni. Då ska medlemmarna få säga sitt om hur föreningen ska styras.

Är det ovanligt att det blir så här infekterat?

– Att det mediala har kopplats in på det här sättet, det är ovanligt i sig. Interna processer det har alla föreningar, och man har olika syn. Det viktiga är att man kommer framåt som förening. En förening är ju inte knuten till individer, mer än medlemmarna, utan är en egen juridisk person.

Hon menar att årsmötet, som är en förenings högsta beslutande organ, nu blir viktigt just för att komma vidare. Här får medlemmarna möjlighet att säga sitt.

– Det viktigaste är att den nuvarande styrelsen, som har fått medlemmarnas förtroende vid förra årsmötet att leda föreningen, får axla det här ansvaret.

Tror du att det går att komma vidare?

– Ja, det ser jag absolut. Som sagt en förening är större än någon enskild individ eller några individer. Som jag förstår har man redan tagit stöd av revisorerna, man kan även behöva ta in en utomstående oberoende part för samtal.

Hur ser du på konflikten?

– Det är svårt att veta vilka det är som står mot varandra, men utifrån vår dialog så finns det en vilja att kämpa för föreningen och våldsutsatta kvinnors bästa i det här. Det känns som det viktigaste.

undefined
"Kvinnojouren Lillasyster har kommit långt på kort tid och hunnit bygga upp en bra verksamhet", säger Emelie Huuva Skeppar.

 Emelie Huuva Skeppar trycker på att ideellt arbete ska vara givande.

– Man orkar inte driva en jour på ideella krafter om det uppstår sådana här konflikter. De får bara inte tappa det ideella engagemanget, de måste ta sig igenom detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!