Organiserad brottslighet - ett hot mot demokratin

Systemhotande brottslighet. Indrivning och utpressning baserad på rädsla. Våld och hot. Ett hot mot demokratin. Så beskriver företrädare för rättsväsendet den organiserade kriminalitet som på senare år nått bland annat Piteå.

Journalisten, författaren med mera Lasse Wierup har ägnat flera år åt att kartlägga den organiserade brottsligheten . Han menar att exempelvis Hells Angels säljer ett kriminellt varumärke. De säljer rädsla.

Journalisten, författaren med mera Lasse Wierup har ägnat flera år åt att kartlägga den organiserade brottsligheten . Han menar att exempelvis Hells Angels säljer ett kriminellt varumärke. De säljer rädsla.

Foto: ULF PALM

PITEÅ2012-08-06 06:00

I oktober 2010 slog lokal polis - tillsammans med nationella insatsstyrkan och kollegor från Norrbotten och Västerbotten - till i en stor aktion i centrala Piteå. Razzian ledde till att fem personer åtalades och dömdes till mångåriga fängelsestraff för bland annat utpressning, försök till utpressning och övergrepp i rättssak, däribland två Pitebor.

En helt ny typ av brottslighet hade gjort entré i småstadsidyllen Piteå.

Vågar inte vittna
Samtliga åtalade hade anknytning till Hells Angels och underorganisationen Red & White Crew och använde den kopplingen för att skrämma en ung man att betala 50 000 kronor för att han pratat för mycket under en rättegång. Fysiskt våld förekom inte. Det behövdes inte.

Vice chefsåklagare Thomas Ennefors talade om systemhotande brottslighet och pekade på en samhällsutveckling där fler och fler vägrar att vittna av rädsla för den organiserade kriminaliteten.

- Det är ett hot mot demokratin. Därför måste vi sätta stopp, här och nu, menade han.

Efter det har fler fall av misshandel, utpressning och övergrepp i rättssak förekommit - alla med samma bakgrund, nämligen att de som utfört brottsligheten i de flesta fall egentligen inte haft något otalt med sina offer, istället har de övertagit skulder och agerat på andras uppdrag.

- Det är en skrämmande utveckling det som nu sker i Piteå, att det lokala buset börjat köpa upp skulder och ägna sig åt indrivning, sa exempelvis kammaråklagare Karin Hansson under en rättegång i december 2011.

Men just det är kännetecknande för den organiserade brottslighet, som författaren Lasse Wierup kartlagt tillsammans med kollegan Matti Larsson.

Känt mönster
Han konstaterar att händelserna i Piteå följer ett känt mönster.

- Hells Angels har tolv fästen i landet, där många medlemmar och "hangarounds" drar fördelar av anknytningen till ett kriminellt varumärke. Det används för utpressning, hot och övergrepp i rättssak. Personerna som utför den här brottsligheten har inte eget intresse i saken, det är liksom grundidén med att leja dem - att de är någon annans redskap, sa han till PT i samband med den stora HA-rättegången i Luleå.

Organisationer som Hells Angels, Bandidos med flera lever gott på sitt rykte som hårdföra och våldsamma kriminella, menar han och förklarar att ryktet säljer de tjänster som erbjuds.

Säljer otrygghet
- Det kan vara en hantverkare som inte fått betalt för ett jobb, kunden kanske har invändningar mot det kvalitetsmässiga utförandet och vägrar betala. När hantverkaren inte får hjälp via inkasso vänder han sig till Hells Angels, som säljer otrygghet. Indrivning baserad på rädsla.

På samma sätt har på senare år Piteås "yrkeskriminella" försökt göra sig en karriär, om än
i mindre skala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om