Det framgår av handlingarna att friytan begränsas av den befintliga Christinaskolan samt hämta- och lämnaslingen vid Kyrkbrogatan och ytan för taxi/färdtjänst till särskolan. Strävan har varit att nå Boverkets rekommenderade friyta, men det har helt enkelt inte varit möjligt på grund av begränsningar i projektets förutsättningar.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Brith Fäldt (V) säger att handläggaren gjorde rätt som föreslog avslag på bygglovsansökan.
– De har räknat med friytan som finns inom den fastighetsgräns som bygglovsansökan avser. Tilläggsytorna är inte inräknade och det är därför som handläggaren säger nej. Vilket är helt korrekt, säger Brith Fäldt.
Enligt henne har nämnden fått en försäkran om att det kommer finnas tillräckligt med friyta för eleverna. Bland annat anser fastighetsförvaltningen att den 1000 kvadratmeter stora friytan framför mellanstadiet ska räknas in.
– Utöver den redovisade friytan på 3 200 kvadratmeter, 15 kvadratmeter per barn, tillkommer ytterligare 1 000 kvadratmeter som kan samnyttjas med mellanstadiet. Då uppgår friytan till 20 kvadratmeter per barn, säger Brith Fäldt.
I etapp 2 skapas en bollplan som är tillgänglig för lågstadiet och inom rimligt avstånd
– Då blir det nog 25 kvadratmeter per barn, säger Brith Fäldt.
Hon konstaterar dessutom att Boverkets rekommendation om 30 kvadratmeter friyta par barn inte är bindande och ställer sig frågande till Johannes Johanssons avslagsyrkande.
– Okej, jag förstår hans invändning, men då måste man ha ett förslag till en annan lösning. Det hade han inte. Bara ett avslag. Då blir det inget bygge alls.
Enligt Brith Fäldt accepterar verksamheten den här lösningen och säger att det finns närhet till grönytor och aktivitetsytor. Den nya skolgården ska också hålla "hög kvalitet".
– Om man jämför situationen med hur det ser ut på Norrmalmskolan blir det mycket bättre yta. Det är väldigt otryggt och osäkert där i dag, säger hon.
På Norrmalmskolan är utemiljön 20 kvadratmeter per elev och utemiljön är inte anpassad för särskolan med en dålig cykelparkering och en undermålig hämta- och lämnafunktion.
– Särskilt särskolan har uttryckt att det är positivt med att få en ny skolgård, säger Brith Fäldt.