Ordförande försvarar gemensam beredning

Helena Stenberg (S) ser inga konstigheter med att ordföranden och tjänstepersoner diskuterar viktiga frågor i slutna rum. De indragna anteckningarna motiveras med att man inte vill röja enskilda företag.

Helena Stenberg tycker det är naturligt att ordförandberedningens samtal inte är offentliga handlingar. ”I arbetsmaterialet finns företagsnamn och annat som kan vara känsligt”, säger kommunalrådet.

Helena Stenberg tycker det är naturligt att ordförandberedningens samtal inte är offentliga handlingar. ”I arbetsmaterialet finns företagsnamn och annat som kan vara känsligt”, säger kommunalrådet.

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2018-10-03 21:13

Kommunstyrelsens ordförande Helena Stenberg är också ordförande i den ”gemensamma ordförandeberedningen för samhällsbyggnadsfrågor”.

– Uppgiften är att bereda ärenden som tangerar både kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden. Det är en ordförandes uppgift att bestämma vilka ärenden som ska upp och vilket material som ska med. Beredningen är ett stöd för det, säger Helena Stenberg.

Centerpartiet ifrågasätter om ordförandeberedningen verkligen följer alla direktiv enligt demokrati som kommunen har att följa?

– Det är ordförandes ansvar att bestämma vilka ärenden som ska gå vidare och vilket material som ska med. Om jag då som ordförande behöver stöd i den processen. Det är inget konstigare än att man sätter sig med tjänstepersoner och tittar på de här ärendena. Sedan går de in i den demokratiska processen, till arbetsutskotten, eller till plan- och tillväxtkommittén.

Om ordförandeberedningen stoppar något så tar det sig inte vidare kan man säga?

– Nej, och det är som sagt en ordförandes uppgift att besluta vilka ärenden som ska lyftas på dagordningen, säger Helena Stenberg.

Varför sitter inte oppositionen med i ordförandeberedningen?

– Därför att de har inga presidieposter.

Varför för ni inte några minnesanteckningar efter den 27 april?

– Vi har fört minnesanteckningar för oss själva. Men tydligen eftersom de har delats ut via vår sekreterare så blir de en offentlig handling och vissa av de här frågorna är verkligen arbetsmaterial. Därför bestämde vi oss för att föra anteckningar var och en på grund att vi inte vill röja frågor som kan vara känsligt för enskilda företag till exempel.

På ett av ordförandeberedningens möten betonar kommunalrådet Anders Lundkvist (S) att Piteå kommun ska präglas av stor öppenhet. Hur rimmar det med att ni har en stängd beredning där medborgarna inte har någon insyn?

– För mig är det absolut ingen motsättning. Så fort ett ärende blir ett ärende så följer det en demokratisk process. Då har medborgarna möjlighet, att via vår hemsida, titta på ärenden som ska upp till olika styrelser och nämnder. Att vi bereder frågorna är för att vi ska få ett så bra beslutsunderlag som möjligt när det väl blir ett ärende. Det är klart att jag skulle kunna sitta alldeles ensam på kammaren och bereda det här, men istället tar jag stöd och hjälp av andra ordföringar och tjänstepersoner. Det är för att säkerställa demokratin så att vi får ett så bra beslutsunderlag som möjligt, säger Helena Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!