Ordförande: "Fel som inte får ske"

Bygglovet skulle ha beviljats från första början, men grannarna borde ha fått komma till tals. Det säger enhetschefen Rebecka Granström som beklagar hur ärendet hanterats.

Magnus Nyström, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, säger att rutinerna på plan och bygg förbättras ordentligt under senare år. "Jag har stort förtroende för handläggarna." (Arkivbild)

Magnus Nyström, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, säger att rutinerna på plan och bygg förbättras ordentligt under senare år. "Jag har stort förtroende för handläggarna." (Arkivbild)

Foto: Frida Enberg

Piteå2024-04-02 11:00

Rebecka Granström, enhetschef på plan- och bygg i Piteå kommun, börjar med att beklaga att bygglovet inte hanterades rätt från början och att grannarna inte fick komma till tals.

– Det är olyckligt för alla parter att det behövde bli så här. Om vi hade frågat grannar direkt från början så tror jag det hade varit frid och fröjd och att bygglovet hade vunnit laga kraft.

Varför hördes aldrig grannarna?

– Den här handläggaren jobbar inte kvar hos oss, men när det uppdagades gjorde han det. Vi har analyserat det här och vi hittar inte något annat än att det kan ha varit den mänskliga faktorn. Det var under en period när det var väldigt hektiskt och det kan helt enkelt ha med stress och tidsbrist att göra. 

Samhällsbyggnadsnämnden beviljade bygglov i efterhand. Länsstyrelsen fastställde beslutet, men paret som äger grannfastigheten har överklagat till mark- och mijödomstolen. De menar att kommunen aldrig borde ha godkänt bygglovet från första början – något som Rebecka Granström inte håller med om.

– Det är min bestämda åsikt att vi hade sett det som en mindre avvikelse då också.

Trots att det inte följer detaljplanen?

– Absolut. Vår bedömning i den här situationen är att det faktiskt har blivit en förbättring på området om man ser till samhällsplanering och stadsplanering. Sedan förstår jag att grannarna kanske inte upplever det som en förbättring. 

Fastighetsägaren som överklagat ifrågasätter att handläggaren och den som fått bygglovet spelat i samma lag. Hur ser ni på det?

– Jag hävdar bestämt att det inte föreligger någon jävsituation här. Det faktum att man är i ungefär samma ålder och har setts på Strömbackaskolan och möjligen sagt hej till varandra i korridorerna är inte jävsgrundade för mig. Jag kan ta vilken prövning som helst i den frågan.

Första bygglovet fattades på delegation av bygglovshandläggaren men det andra beslutades av samhällsbyggnadsnämnden där Magnus Nyström (S) är ordförande. Han håller med Rebecka Granström om att det var rätt att godkänna garaget som en mindre avvikelse.

– Avvikelsen är inte så stor att det inte ska gå igenom, säger han.

Hur ser du på att det blev fel från början och grannarna inte fick komma till tals?

– Det är jättebeklagligt. Det är sådana fel som inte får ske. Nu är rutinerna mycket bättre. Det ska inte kunna inträffa.

PT har i flera artiklar kunnat berätta om felaktiga bygglov som fått stora konsekvenser för fastighetsägare. Magnus Nyström säger att alla fel som begåtts ska upp i ljuset så att kommunen kan rätta till dem.

– Är det så att kommunen har gjort fel ska vi se till att fixa till det. Jag blir uppringd hela tiden nu av folk som undrar saker. PT har väckt den björn som sover. 

undefined
Magnus Nyström, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, säger att rutinerna på plan och bygg förbättras ordentligt under senare år. "Jag har stort förtroende för handläggarna." (Arkivbild)

Magnus Nyström förtydligar också att han har stort förtroende för handläggarna som jobbar på kommunen.

– Jag tycker de har fått till jättebra rutiner. De har numera gjort så att de har en kollektiv bedömning och hjälper varandra i bygglovsärenden så att man minimerar risken för fel. 

Enligt Rebecka Granström föreligger det inget jäv i det här ärendet. Magnus Nyström har inte insyn i den frågan men säger att om det finns minsta släktband eller kompisförhållande så ska ärendet hanteras av någon annan bygglovshandläggare.

– Även om det inte är jäv i juridisk mening så ska man vid minsta misstanke inte vara med i beslutet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!