I måndags sammanträde kommunstyrelsen där det beslutades om flera medfinansieringar.
Moderaten Karl-Erik Jonsson reserverade sig mot flera av förslagen och han riktar kritik över Piteå kommuns sponsring till projekt.
– Vi satsar ungefär 13 miljoner kronor per år och jag tycker att det är mycket med tanke på att det inte går så bra för kommunen i övrigt. Därför är vi emot en hel del av sponsringen eller medfinansieringen som det heter, säger Karl-Erik Jonsson (M).
Ett av förslagen han ogillade var finansiering till Ung företagsamhet (UF) på 315 390 kronor mellan åren 2019–2021.
– Moderaterna är för ung företagsamhet. Men just i det här fallet tyckte vår nya ledamot i kommunfullmäktige Cornelia Johansson, som går på gymnasiet, att de inte gjort rätt för pengarna.
Hon utvecklar Moderaternas resonemang:
– Jag förstår inte varför en organisation ska behöva så mycket pengar för det är skolan som betalar registrerings- och deltagaravgiften som ett exempel.
Utöver ur den ekonomiska aspekten saknar Karl-Erik Jonsson en återkoppling.
– Vi tycker inte att man behöver vara med överallt på mer eller mindre flum-grejer. Vi vet aldrig vad man använt pengarna till och det där tycker inte vi är så skojigt. Vi vill att man ska berätta vad man gjort och även hur man använt pengarna. Jag tycker det är en dålig återkoppling.
I augusti skrev PT om Piteå kommuns sponsring till idrottsklubbarna – men där har han en annan åsikt.
– Det är okej att sponsra Piteå IF:s damfotbollslag exempelvis då det ger en bra reklam för Piteå.
Precis som Karl-Erik Jonsson reserverade sig Centerpartiets gruppledare Majvor Sjölund mot medfinansieringen till projektet Checkpoint young.
Projektet har pågått sedan 2001 och är ett nätverk för framtidens ledare där Norrbottens handelskammare var huvudsökande.
– Är det någonting vi har sagt om projekt så ska det ha ett slutdatum. I andra fall brukar majoriteten säga att det ska vara under en begränsad tid och sedan ska andra finansiärer ta vid. Det var anledningen till att jag inte tyckte att det var en kommunal angelägenhet. Är det så att projektet är framgångsrikt kanske näringslivet själv har möjlighet att bekosta just den saken.
Majvor Sjölund saknar också redovisning vad flera av projekten gett till Piteå kommun.
– Och det är väl det minsta man kan begära, säger hon.