De fyra oppositionspartierna har beslutat att gå fram med ett gemensamt alternativ inför kommunvalet 2018 – Allians för Piteå.
– För att ha en möjlighet att ändra majoriteten i kommunen så måste vi samarbeta. Vi har insett att vi har väldigt god samsyn i det mesta och då beslutade vi att bilda en gemensam allians så folket ser att det finns ett riktigt alternativ till sossarna och vänstern, säger Håkan Johansson, gruppledare för Moderaterna.
Han förs fram som kommunalrådskandidat tillsammans med Majvor Sjölund, gruppledare för Centerpartiet.
– Vi hade ett liknande samarbete inför förra valet, men det var inte i närheten av så genomarbetat som det är nu. Nu är vi ett lag som verkligen är motiverade att tillsammans arbeta för att göra Piteå bättre, säger Majvor Sjölund.
Eventuell samverkan med andra partier blir en fråga efter valet, men redan nu står det klart att samarbete med Sverigedemokraterna är uteslutet.
– Samtliga partier i alliansen är helt överens om att samarbetet inte ska söka sig över till Sverigedemokraterna, säger Majvor Sjölund.
Valsamarbetet faställdes efter några intensiva dagar på en konferensanläggning i Stockholm där gruppledare och kretsordförande jobbade fram ett gemensamt valprogram som kommer att presenteras i sin helhet under våren.
– Mycket handlar om att fokusera på kärnverksamheten. I dag går så mycket pengar till annat, säger Håkan Johansson.
En annan fråga som Allians för Piteå kommer att jobba för är att införa LOV – lagen om valfrihet inom såväl hemtjänsten som vård- och omsorgsboenden.
– Vi tycker att både de anställda inom omsorgen och användarna av omsorgstjänsterna måste få välja var de vill arbeta respektive vem man vill ska utföra hemtjänsten eller vilket boende man vill bo på, säger Helén Lindbäck, gruppledare för Kristdemokraterna i Piteå.
Den nybildade alliansen vill dessutom satsa mer resurser på förebyggande arbete för att förhindra att unga hamnar i drogberoende, men även på att utveckla eftervården för de som har rehabiliterats, så att de ges en chans att komma tillbaka till ett normalt liv utan drogberoende.
– Vi ser att droganvändandet ökar och dessutom sjunker allt längre ner i åldrarna. Det får stora negativa konsekvenser både för de drabbade och deras närstående, och även för hela samhället i stort, säger Ulf Lindström, Liberalernas nye gruppledare i Piteå.
En annan prioriterad fråga är att det byggs hyreslägenheter även utanför staden, med början i Lillpite, Norrfjärden och Rosvik.
– Tittar man på hur det har gått med den bostadsförsörjningsplan som Piteå har tagit fram så kan vi se att det har byggts 103 lägenheter i stadsbygd och noll lägenheter i landsbygd. Kommunen måste ta ett större ansvar för att verka för att det blir bostadsrotation på landsbygden, säger Majvor Sjölund.
Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna fick tillsammans cirka 27 procent av rösterna i 2014 års kommunval i Piteå kommun. Socialdemokraterna fick 44,3 procent, Vänsterpartiet 10,33 procent och Miljöpartiet 5,02 procent.
Norrbottens sjukvårdsparti fick 5,87 procent av rösterna, Sverigedemokraterna 4,29 procent, och Skolpartiet 2,43.