Öppnar LSS-boende för barn

Funktionshindrade barn som är placerade långt från familjen får äntligen flytta hem till Piteå. Kommunen öppnar ett LSS-boende som dessutom minskar dygnskostnaderna med 2 900 kronor per placerat barn.

LSS-boendet för barn och ungdomar ska starta i en villa efter Hummerstigen på Djupviken. Korttidsverksamheten som är i huset  tillfälligt kommer att få nya ersättningslokaler.

LSS-boendet för barn och ungdomar ska starta i en villa efter Hummerstigen på Djupviken. Korttidsverksamheten som är i huset tillfälligt kommer att få nya ersättningslokaler.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-11-23 11:11

Socialnämnden ger avdelningen Stöd och omsorg i uppdrag att starta ett LSS-boende för barn och unga under våren 2019. Placeringar utanför kommunen kostar cirka 7 000 kronor per dygn och genom att öppna ett boende i egen regi väntas dygnskostnaden sjunka till 3 900 kronor förutsatt att alla fyra platser är belagda.

– Om man bortser från att vi kan ta ned kostnaderna för skattebetalarna så finns det ett stort människovärde att de här barnen ska bo och leva i Piteå nära sina anhöriga och sin familj, säger Tomas Backeström, avdelningschef för Stöd och omsorg.

Verksamheten är kostnadsberäknad till 5,8 miljoner kronor och enligt förslaget kommer åtta heltidsanställda personer att jobba på boendet. Det inte bestämt om en särskild chef ska anställas eller inte. Boendet är tänkt att placeras på Hummerstigen där kommunen, på grund av vattenskador i ordinarie lokaler, tillfälligt har sin kortidsverksamhet för barn med rätt till stöd enligt LSS.

Socialtjänstens kalkyl konstaterar att det räcker med att två barn flyttar hem för att kostnaden ska bära sig. Ambitionen är även att mot kostnadstäckning upplåta platser till andra kommuner.

– I första hand är det ett boende för Piteåbarn som är i behov av stödet, men vi vill även upplåta plats till andra kommuner i mån av plats, säger Tomas Backeström.

Enligt honom är det en rikstäckande trend att fler kommuner öppnar upp LSS-boenden för barn.

– Av samma anledning som vi i Piteå. Det är barnens rätt att bo nära sin familj och sedan är det kostnadseffektivt. Vi behöver inte köpa en dyr tjänst av en privat aktör som ska gå med vinst.

Har det här boendet något att göra med att flera barn har förlorat rätten till assistans och deras föräldrar inte orkar med den hjälp som krävs?

– Nej, syftet med att öppna det här boendet har ingenting att göra med att vi har barn i Piteå som har blivit av med assistansersättning. Här handlar det om barn som under lång tid har haft de här behoven, men varit geografiskt placerade långt från Piteå. Vi ser inte heller att de kommer att kunna flytta hem till sin familj av olika orsaker, därför vill vi erbjuda barnen att bo här.

Enligt Tomas Backeström är förstahandsalternativet att barnet bor hemma med stödåtgärder.

– Men tyvärr är det så att en del barn har den här typen av funktionsnedsättning och vårdnadshavarnas förutsättning att stötta och hjälpa sitt barn är så olika. Då blir det här en lösning för familjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om