Alfastiftelsen märkte att det fanns ett behov av mer hjälp och stöd. Anhöriga som deltagit i anhörigdagarna som ingår när en närstående får behandling för sitt missbruk efterfrågade mer hjälp.
– Ja, det är upprinnelsen. Plus att vi får många samtal av anhöriga som mår dåligt, säger Kerstin Englund.
I november drar den första igång – en grupp av medberoende som under tolv dagar ska på vistas på internat.
– Det är som vilken behandling som helst och det första steget till att börja tänka på sig själv.
Verktygslåda
I och med behandlingen har en process startat som visar på att det finns alternativ.
– Man får en verktygslåda att ta med hem som man sen kan fortsätta jobba med för att lära sig ta hand om sig själv.
En medberoende lever ofta med skam och dåligt samvete. Det kan vara svårt att koppla bort tankar på den som är beroende och dennes problematik upptar en stor del av tiden. Sitt eget jag glöms bort. Medberoende kan utvecklas när man lever i nära relation till någon som har ett missbruk eller om man växer upp i ett hem där det finns missbruk.
– Under behandlingen så bor gruppen på internat här och umgås. Det blir mycket prat, skratt och gråt. I gruppen känner man sig trygg och inte ensam, andra har samma problem.
Fokus på sig själv
Kerstin Englund säger att det går att jämföra medberoende med posttraumatisk stress.
– Det kan bli en polisrazzia mitt i natten, eller en ungdom som går på stan med kompisar kan möta sin fulla pappa. Om man som anhörig inte vet vad som kan hända när ingen förutsägbarhet finns så är det tungt. Att kunna förutsäga sitt liv betyder mycket för välmåendet.
En medberoende försöker ta hand om andra så mycket att personen tappar bort sig själv. Det i sin tur kan leda till ångest, oro och rädsla.
– Här blir man medveten om sig själv och sina destruktiva reaktioner. En medberoende måste lära sig att sätta sig själv i första rummet eftersom vi tenderar att ta hand om andra mer än oss själva, säger Kerstin Englund, själv medberoende efter ett förhållande med en missbrukare.
Utbränd
En medberoende kan ofta bli utbränd då det finns en tendens till att fokusera för mycket på andra och vad de behöver.
– Det kan finnas ett behov av att vara behövd. Risken är stor att man tar med sig det ut i yrkeslivet, får svårt med gränssättning och gör för mycket för andra vilket i sin tur leder till utbrändhet. Många vet inget annat sätt att vara på. Genom att hjälpa andra hela tiden behöver man inte ta itu med sitt eget liv.
Tankemönster
Behandlingen arbetar i 12-stegsmodellen och med hjälp av dessa steg så får man insikt och hjälp med att förändra sig själv.
Efter behandlingen har en process startat, deltagarna vet att det finns alternativ och sen är det upp till var och en att fortsätta arbeta mot ett friskare liv.
– Man blir mer uppmärksam på sitt beteende. Vi jobbar med tankemönster och kan man förändra hur man tänker förändrar man också hur det känns.