Det var på samhällsbyggnadsnämndens möte den 21 november som media helt plötsligt stängdes ute när politikerna skulle diskutera plan- och byggärenden.
Bland annat beslutades bygglovet om OK Piteås tankstation bakom stängda dörrar och ordförande Brith Fäldt hänvisade till kommunallagen och menade att allmänheten inte får vara närvarande under nämndens myndighetsutövning.
– Det känns inte bra att det går från att vara öppet till allt mer slutet. Det är också bra att media är med och bevakar mötena, då blir det mer objektivt, sa Marika Risberg (C), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden.
På samhällsbyggnadsnämnden i torsdags fanns ett förslag till beslut om att nämndens sammanträden ska vara öppna för allmänheten med undantag för när nämnden handlägger ärenden som rör myndighetsutövning, ärenden som omfattas av sekretess och ärenden som ska avgöras av kommunfullmäktige.
– Vi beslutade då gemensamt och var överens om att vi skulle återremittera det hela för att se vad det får för konsekvenser, säger Brith Fäldt.
Enligt henne är det tydligt att kommunallagen sätter stopp för allmänhetens insyn under ärenden som rör myndighetsutövning eller sekretessbelagda ärenden. Det var egentligen fel från början att tillåta allmänheten tillträde då. När det gäller ärenden som ska beredas inför kommunfullmäktige är det otydligare om offentligheten ska stängas ute.
– Det står bör i lagtexten. Då är det öppet för tolkningar, säger Brith Fäldt.
Tidigare har det varit så att på till exempel kommunstyrelsen har inte allmänhet och media fått vara med när ärenden inför kommunfullmäktige beslutas.
– Eftersom det har varit så har vi gått på det i nämnderna också. Men det finns otydligheter. Vi återremitterar det hela för att få en ordentlig genomgång och se om det är ett nytt beslut som behöver tas för hela kommunen. Kanske till och med i fullmäktige. Jag tänker lyfta det med kommunalråden och partierna om hur vi vill ha det.
Det var kommunfullmäktige som år 2000 beslutade att nämnderna själva får besluta om sammanträden ska vara helt eller delvis offentliga. Beslutet att införa öppna sammanträden innebär att allmänheten får följa såväl överläggningar som beslut. Närvarande får däremot inte delta i diskussionerna.
– Nu måste vi aktualisera vad det är som gäller så att vi är tydliga. Vår grundinställning är att vara så öppna som möjligt, men när man läser lagtexten är grundhållningen att nämndsmöten ska vara stängda, säger Brith Fäldt.