Operation dagsverke utan krav på pengar

Operation dagsverke genomförs i många skolor. Syftet är att samla in pengar till välgörande ändamål. "Men det måste vara frivilligt. Skolan ska vara avgiftsfri", säger Elice Ökvist, grundskolechef.

Isabell Boström är en av eleverna på Pitholmsskolan som på onsdagen deltog i Operation dagsverke.

Isabell Boström är en av eleverna på Pitholmsskolan som på onsdagen deltog i Operation dagsverke.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2020-05-21 18:00

Hemma på gården på Klubbgärdet står 16-åriga Isabell Boström och räfsar på tomten. Hon är en av alla högstadieelever på Pitholmsskolan som på onsdagen utförde Operation dagsverke.

– Det känns som att man gör något bra och det är kul att få göra något annat inom skolan. Det är också bra att de som inte kan vara med och samla in pengar får vara i skolan istället och göra uppgifter där. Det ska bli kul att se hur mycket vi får in. 

Operation dagsverke har arrangerats sedan 60-talet för att lära elever om barns situation i andra länder och samla in pengar för att hjälpa. Idag drivs kampanjen av Unicef men många skolor har valt att ha en lokal variant där det ofta är elevrådet som bestämmer vad de insamlade pengarna ska gå till. Vanligast är att eleverna utför arbete hemma och får en slant av föräldrarna. Men att kräva att föräldrarna betalar är inte tillåtet.

– Skolan ska vara avgiftsfri. Man kan inte säga att "alla" ska bidra med pengar, det måste vara frivilligt, konstaterar Elice Ökvist, grundskolechef i Piteå kommun.

Några direktiv kring Operation dagsverke har inte utgått till skolorna. Det är upp till varje rektor att besluta.

Christoffer Backlund, rektor på Pitholmsskolans högstadium, berättar att elevrådet i år ville skänka pengarna lokalt till sjukhuset.

– Men det gick inte så istället går de till Radiohjälpen som i sin tur hjälper dem som drabbats av coronaviruset.

Enligt uppgift ska varje elev samla in minst 50 kronor?

– Det finns inga måsten, kan man bidra med en slant så gör man det. Det är lärarna som samlar in och det enda som redovisas öppet är totalsumman.

Ifjol samlade eleverna in 10 121 kronor till Läkare utan gränser. Christoffer Backlund säger att det är viktigt att prata om insamlingen i undervisningen, inte bara genomföra den.

– Alla elever tar det kanske inte på allvar, men förhoppningen är att man ska se Piteå som en del av världen och att man kan göra en insats och hjälpa andra.

På Hortlax skola brukar man också genomföra Operation dagsverke. Även där är det elevrådet som bestämmer insamlingsmålet och föräldrar har fått swisha in en frivillig summa efter utfört arbete.

– Men det är viktigt att grunda med motivationsarbete innan så eleverna förstår varför vi gör det här. Det ska inte bara kännas som en ledig dag, säger rektorn Anders Sandlund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!