Omtumlande tid för Stenberg

Den politiska turbulensen i landstinget har lagt sig en aning. Men för blivande landstingsrådet Maria Stenberg (S) snurrar fortfarande ett antal frågor kring vilka hon väntar på att få svar på.

Maria Stenberg (S) har en del funderingar kring den politiska situationen i landstinget. En sityuation som hon beskriver som både "rörig" och "pinsam". (Arkivbild)

Maria Stenberg (S) har en del funderingar kring den politiska situationen i landstinget. En sityuation som hon beskriver som både "rörig" och "pinsam". (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2014-12-01 19:08

De flesta kan turerna och kring det politiska kaoset i länets högsta regionala parlament, landstinget.

Turbulensen kulminerade när två socialdemokrater valde att rösta blankt i valet till landstingsstyrelsens ordförande. Något som resulterade i att en chockad Kent Ögren förlorade och oppositionens namn, Kenneth Backgård (NS) tog över posten.

Årsskiftet

Kent Ögren har dessutom tvingats ta ett ordentligt kliv bakåt till förmån för Maria Stenberg som nu seglar upp som socialdemokraternas första namn.

Hur känns det efter allt som hänt?

– Ja du. Minst sagt omtumlande. Det är faktiskt så att jag inte smält allt som hänt ännu, säger hon till PT.

Vad händer nu närmast?

– Det är samma där. Det enda jag vet att jag kommer att finnas som ersättare när det sista styrelsesammanträdet med nuvarande ledning hålls den nionde december. Efter det, ja du, då får vi se vad som händer, säger Maria Stenberg.

Vid årsskiftet träder nämligen den nya styrelsen in där Kenneth Backgård tar över ordförandeklubban och vid sin sida får moderaternas Mattias Karlsson.

Det är just den här nya konstellationen med en styrelseledning i minoritet tar över den formella makten.

"Pinsamt"

– Det är den här biten jag inte riktigt blir klok på. Här har vi en röd-grön finansplan eller budget som fullmäktige beslutat om. Den ska Kenneth Backgård administrera. Jag fattar bara inte hur han tänker att det ska gå till, säger Stenberg.

Men om scenariot varit det omvända, att ni hade suttit i styret med en bräcklig majoritet?

– Det hade varit en helt annan sak. Här har vi en röra med politiska positioner som är i minoritet. Kenneth Backgård säger att han ska söka breda lösningar. Men på vad? Med vilken plattform? Nej, det här är pinsamt, anser Maria Stenberg.

Vilket ansvar har socialdemokraterna till den uppkomna situationen?

– Självklart har även vi ett ansvar och vi kommer naturligtvis partiinternt titta på hur vi utformar våra politiska beslut.

Socialdemokraterna har dessutom två ledamöter, Bengt Niska och Bengt Wessman, som startat en egen partigrupp inom (S) i landstinget.

"Handlar om människor

Maria Stenberg vet inte heller hur det kommer att färga den bräckliga majoriteten.

– Jag kan inte säga så mycket om det.

Kommer ni att utesluta dessa två?

– Alltså det kan jag inte heller svara på. Deras agerande är snarare en fråga får partiet.

Men du tillhör ju partiet?

– Det är inte jag som avgör den typen av frågor. Det handlar om människor och vi har ytterligare 25 landstingsledamöter hos oss, många av dem nya som vi måste fokusera på.

"Inferno"

Den förra riksdagsledamoten, säger avslutningsvis att den här situationen inte riktigt var den hon räknade med när hon tacklade ja till att ställa upp i landstingsvalet.

– Jag hade en längtan att komma hem, men inte till detta inferno, säger Maria Stenberg.

Har du någon nyårsönskan?

– Ja, får jag önska så är det väl att 2015 går i ett lugnt och sansat tecken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!