"Inte ett bra alternativ att hänga på Max"

Områdespolisen Emma Svensson står fast vid åsikten att Piteå behöver en eller flera fritidsgårdar. "Just nu så har vi en samlingsplats för ungdomar som är under all kritik och det är på Max", säger hon.

Områdespolisen Emma Svensson tycker att Piteå kommun ska satsa på en eller flera fritidsgårdar. Hon konstaterar att i dag hänger ungdomarna på Max i stället på kvällarna. "Det är inte ett bra alternativ". (Arkivbild)

Områdespolisen Emma Svensson tycker att Piteå kommun ska satsa på en eller flera fritidsgårdar. Hon konstaterar att i dag hänger ungdomarna på Max i stället på kvällarna. "Det är inte ett bra alternativ". (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2023-01-13 11:00

Emma Svensson flyttade till Piteå för tolv år sedan och under den tiden har Piteå kommun inte haft någon fritidsgård för ungdomar.

Tycker du att det behövs?

– Ja, det har varit min åsikt ganska länge utifrån att vi har en hel del ungdomar som saknar fritidsaktiviteter och tycker att det är mer spännande att vara på stan. Just nu har vi en samlingsplats för ungdomar som är under all kritik och det är på Max.

Området kring Max hamburgerrestaurang har varit stökig på kvällar och nätter och polisen har haft övervakningskameror uppsatta. Nyligen exploderade en hemmagjord flaskbomb inne på toaletten.

– Det är inte ett bra alternativ för ungdomarna att vara där. Det borde ligga i Max intresse att inte ha en fritidsgård utan betalande gäster. Jag skulle hellre se att ungdomarna som väljer att hänga där inne och runtomkring utanför Max hade en tryggare miljö att vara i. En miljö där det finns utbildad personal, säger Emma Svensson.

undefined
Max hamburgerrestaurang har blivit en mötesplats för Piteås unga på kvällar och helger.

Hon konstaterar att ungdomarna hänger på stan av olika anledningar, en del på grund av tristess, andra på grund av spänningen eller för att de inte har någon annanstans att vara.

– Vissa av de här ungdomarna behöver fångas upp. Då är det jätteviktigt att det finns personal på en fritidsgård som har möjlighet att göra det, säger Emma Svensson som uppger att ett av polisens grundläggande mål i det brottsförebyggande arbetet är att inga ungdomar ska hamna mellan stolarna.

– Varken i psykisk ohälsa eller att trilla över på den brottsliga sidan och hamna i kriminalitet.

Emma Svensson ser framför sig ett ställe där ungdomarna kan dricka te med kompisar, ladda mobilen, slänga sig ner i en vardagsrumssoffa eller sitta vid en dator i en trygg miljö. En mötesplats med engagerad personal och roliga aktiviteter där även polisen och fältarna kan möta ungdomarna.

Men är en fritidsgård verkligen vad ungdomarna själva vill ha? Debatten har blossat upp och frågan utreds av kommunen, men Emma Svensson anser att en sådan undersökning skulle bli missvisande i dagsläget.

– De här ungdomarna har aldrig haft en fritidsgård. Det går inte att fråga om de vill ha någonting som de aldrig haft. Jag rynkar på näsan faktiskt åt de argumenten. En sådan utvärdering kan vi göra när vi har prövat att ha en fritidsgård i minst ett eller två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!