För några dagar sedan fick kommunens städenhet utmärkelsen som landets bästa offentliga arbetsplats. Men det finns en smutsig baksida. Onsdag den 22 augusti blev städarna på Strömbacka ombedda att infinna sig fikarummet på arbetsplatsen. Där fanns också deras arbetsledare, folk från personalenheten samt två representanter från Kommunal.
- Vi fick besked om att hela gruppen skulle splittras. Enligt ledningen var den psykosociala arbetsmiljön dålig på Strömbacka. Alla skulle omplaceras och allt skulle gå fort. På måndag veckan efter skulle vi börja på våra nya jobb, som var skolor och förskolor runt om i kommunen, säger en av städarna.
Beslutet kom som en chock
Beskedet kom som en chock. Många av städarna kände sig kränkta och utpekade.
- Vi har verkligen försökt att få en förklaring men inte fått höra något konkret. Det vi fått höra är att vi hade en "dålig psykosocial arbetsmiljö" och att det händer något när ni kommer ihop som grupp", vad som menas med det vet vi inte. Det känns som att vi gjort något hemskt och att alla andra tror det också.
Städarna fick dock löfte om att få komma tillbaka till jobbet på Strömbacka efter fyra månader. Några av dem bad om att få skriftligt på det men något sådant papper kom aldrig. Några veckor efter omplaceringen stod det klart att de omplacerade inte skulle få komma tillbaka till Strömbacka, trots löftet (se artikel intill). Städarna tror inte att omplaceringen har något med kvaliteten på arbetet att göra. Så sent som under våren 2012 fick de, inför arbetsledaren, beröm för städningen av skolpersonalen. Det sades att de aldrig hade varit så nöjda med städpersonalen som då. Tre månader senare fick de sluta.
Under den tid som gått har några av städarna försökt få svar på varför de omplacerades. Vissa samtal har ägt rum men dokumentation saknas.
- Långt in i processen fick vi höra att det handlade om att vi inte kastat gammalt kem (rengöringsmedel, reds. anmärkning) att vi hade långa fikaraster och såg på tv på lunchen. Den informationen fick vi av facket. Inte från arbetsgivaren. Men allt det där känns som en efterhandskonstruktion och inget man omplacerar en hel grupp för.
Den ofrivilliga och plötsliga omplaceringen tog hårt på städarna och många sjukskrev sig. Flera mår fortfarande dåligt. Några av dem tog upp kampen för att få tillbaka sina gamla jobb och kontaktade facket.
- Vårt skyddsombud på kommunal är gift med chefen för städenheten på kommunen så dit ville vi inte vända oss utan vi tog kontakt med Kommunals Luleavdelning där vi fick hjälp.
I samband med att PT började rota i ärendet för några dagar sedan, fick städarna ett nytt skyddsombud. Den uppgiften faller nu på Tomas Lindström.
Så småningom hamnade ärendet i Stockholm och i februari kom ett svar om att arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet.
- Vi vet att de har rätt att göra det. Men det är sättet de gjorde det på som är så illa.